Régi korok zenéje

A kolozsvári Flauto Dolce Együttes adott koncertet a Pannonia Reformata Múzeum udvarán álló Ótemplomban. Az ingyenes hangversenyt a Pápai Református Teológiai Akadémia szervezésének köszönhetően élvezhették az érdeklődők.

A kvartett 2000-ben alakult meg Majó Zoltán kezdeményezésére, aki az együttes művészeti vezetője. Majó Zoltán és felesége, Szabó Mária is a furulyákat szólaltatja meg, Miklós Noémi csembalón játszik, Mihaela Maxim szopránénekes hangja pedig tökéletesen illik a formáció hangzásvilágába. 

Majó Zoltán elmondta, hogy az együttes a régi zene ápolását, népszerűsítését tartja küldetésének. Arra törekednek, hogy megmutassák az egymás mellett élő népek muzsikájának sokszínűségét. A korabeli hangszereken a XVII-XVIII. század dallamait szólaltatják meg. Az együttes lassan 25 éve működik, a közös munka titka, hogy a tagok számára a zene a hivatás, a kikapcsolódás, a hobbi - ráadásul a kvartett nagyon jó baráti közösség is, mondta a művészeti vezető.

"A flauto dolce" szó szerint édes fuvola, németül „blockflöte”, vagyis furulya. Innen a név, melyhez hűen autentikus hangszerek pontos másain csendülnek fel a korai, illetve késő barokk dallamok. Műsorukban helyet kap az erdélyi, Kárpát-medencei magyar, illetve itt élő népek zenéje. Ám nem csak barokk művek szerepelnek a repertoárban, hanem XX-XXI. századi dallamok is. A műsorukba bekerült Bartók Béla néhány kompozíciója is, melyet a 2021-es emlékévre dolgoztak fel.

Pápára egy hosszabb németországi turné után érkeztek. Mint kiderült, külföldön kuriózum ez a műfaj, amit képviselnek, hisz kevés a régi zenével foglalkozó együttes. A Kárpát-medencében viszont a hangversenyeken a közönség számára ismerősek a dallamok, hisz ezeket a motívumokat hallgatva cseperedtünk fel, mondták a zenekar tagjai. A koncertre a magyar, a román, és a szász zenei kultúrkincs anyagából válogatott a zenekar, az est második felében pedig Bartók-művek csendültek fel.

Képgaléria: https://www.pannoniareformata.hu/hirek/archiv-kepgaleriak/elo-koncertek/Flauto-Dolce-koncertje-az-Otemplomban-178

 

Horváth Andrea

gyűjteményi tudósító