Mire gondolt a festő?

Július eleje óta látható a Miatyánk című kiállítás a Pannonia Reformata Múzeumban. S mivel kortárs alkotásokról van szó, jól jön néha a szakértő segítsége. Ezért vállalta Lőrinc Zoltán művészettörténész, hogy tárlatvezetés tart az érdeklődőknek, mintegy az Ars Sacra fesztivál nyitányaként.

 

"Úgy szeressétek egymást, ahogy én szerettelek titeket!” - ez az ige a mottója az idei Ars Sacra Fesztiválnak. Szeptember 17. és 25. között országszerte számos rendezvény mutatja meg a hit és a művészet kapcsolódását. Pápán 10-én, ennek előzeteseként a Pannonia Reformata Múzeumban a Miatyánk kiállításban tartott kurátori tárlatvezetést.

Lőrincz Zoltán művészettörténész, teológus Debrecenben végzett a Hittudományi Egyetemen, majd művészettörténetet tanult többek között Svájcban és Angliában is. A kiállítás kortárs alkotásokban mutatja meg, miként lehet fohászunkat, belső történéseinket, tehát tulajdonképp a megjeleníthetetlent mégis megjeleníteni.

Lőrincz Zoltán közvetlen, kedves személyisége és tudása volt a garancia arra, hogy az érdeklődők minél többet megtudjanak a képekről, a háttértörténetekről, az alkotókról, gondolataikról. Lőrincz Zoltán ugyanis jól ismeri a művészeket, lehetőség szerint személyes beszélgetésekkel válogatta a tárlat anyagát.

Mint mondta, az imádság hiteles ábrázolásához elengedhetetlen a hit. Nem a vallásosság, hanem a belülről fakadó mély hit. Nyilván másként ábrázolnak katolikus és protestáns művészek egy-egy elemet, de ez a tárlat ökumenikus, itt az volt a fontos, hogy az imádság valóságát megmutassák.

A tárlat még ezen a héten látogatható, sőt, szombaton, szeptember 17 -én az Ars Sacra program keretében ingyenesen megtekinthető. Érdemes. S hogy néhány kulisszatitkot is megosszunk Lőrincz Zoltán tárlatvezetéséből: Veszeli Lajos  Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma kéréshez kapcsolódva a kétkötetes családi Bibliát ábrázolja a nagyapa katonaportréjával. A Biblia volt a családjuk mindennapi kenyere.

 Vagy ott van Tóth Csaba képe, mely több síkon értelmezhető: megfestette Csontváry Magányos cédrusát. Erre ráfestett feliratot, Legyen meg a te akaratod, a kép harmadik dimenziója pedig maga a cím: „Az akarat szabadsága”. Egy szellemi háromszöget rajzol meg a festő, töpreng, vívódik, keresi a válaszokat - együtt a látogatóval.

S a sok fontos kép mellett ott van, ami a pápaiak szívánek rendkívül kedves, a tavaly elhunyt Katona György alkotása is.

A tárlatvezetés képekben:

https://www.pannoniareformata.hu/hirek/archiv-kepgaleriak/elo-muzeum/Miatyank-a-kortars-magyar-muveszetben-idoszaki-kiallitas-rendhagyo-tarlatvezetes-165

Horváth Andrea

gyűjteményi tudósító