Nyitott Templomok Napja

„Úgy szeressétek egymást, ahogy én szerettelek titeket.” (Jn 13,34) - ezzel a mottóval indították útjára az idei esztendőben az Ars Sacra Fesztivált, amely - mint minden évben - ízelítőt kíván nyújtani kultúránk szakrális kincseiből.

Az elmúlt évekhez hasonlóan múzeumunk 2022-ben is csatlakozik a fesztivál rendezvényeihez a Nyitott Templomok Napján. Ugyanezen a hétvégén - többedik évben az Ars Sacra Fesztiválhoz kapcsolódva - rendezik meg a Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozatot, mely az épített örökségre irányítja rá a figyelmet. 

Múzeumunkban e két nagy szabású rendezvényt összekapcsolva szerveztük meg a Nyitott Templomok Napját, melyen több érdekes programmal várjuk az érdeklődőket.

10-18 óráig az Ótemplom és a karzatán látható Hajlék az örökkévalóságban című keresztyén hitvalló kiállítás ingyenesen látogatható tárlatvezetéssel. A pápai református Ótemplom 1783-84-ben épült műemlék-templom, amely az idők jártával a magyar reformátusság szimbolikus helyszínévé vált. Ma a Nemzeti Örökség Intézete által sztélével megjelölt történelmi emlékhelyek egyike. A karzaton látható kiállításunk - szakítva a hagyományos kiállítási koncepciókkal - üzenetét modern digitális alkalmazásokkal, kreatív elemekkel, interaktív megoldásokkal közvetíti.

15-18 óráig PRaktika kézműves sorozatunk keretében a családokat várjuk. A foglalkozáson Benedekné Gosztonyi Hajnalka szalma-, csuhé- és gyékényfonó mester vezetésével dísztárgyat készíthetnek az Ars Sacra Fesztivál igei mottójához kapcsolódva. A János evangéliumából vett idézet az Isten által mutatott szeretet fontosságára és megélésére hívja fel a figyelmet. Így a foglalkozáson a szeretet szimbólumát, egy szívet készítünk gyékényből, melyben egy - csuhéból készített - galamb, a Szentlélek jelképe van. A foglalkozásnak 600,- Ft/fő/db anyagköltsége van.

A rendezvény időpontja: 2022. szeptember 17.
A kézműves foglalkozás helyszíne: a múzeum Alkotóműhelye

A tervezett programok mellett szeretettel várjuk többi kiállításunkban is. Szeptember 24-ig még látogatható a Miatyánk a kortárs magyar művészetben című időszaki tárlatunk, mely az úri imádság gondolatait mutatja be többféle művész sajátos látásmódjában.