Múzeumok Éjszakája

Az év legrövidebb éjszakája - hagyományosan - a Múzeumok Éjszakája, melyen minden évben mi is részt veszünk. Idén is sokféle programlehetőség közül választhatnak az érdeklődők. 

Egy karszalag – két helyszín – sok lehetőség

Múzeumi programok:

Állandó kiállítások:

Hajlék az örökkévalóságban című keresztyén interaktív kiállítás, valamint a Hori titkai című egyiptomi tárlat megtekintése

Időszaki kiállítás: PÁPAI TÁRLAT
  • A Képzőművészeti Kör története régmúltra nyúlik vissza Pápán. Hivatalosan 1949-ben alakult A. Tóth Sándor művésztanár vezetésével, de gyökerei az 1930-as évekre nyúlnak vissza a Pápai Református Kollégium művészeti oktatására. A Pápai Képzőművészeti Csoport ma is működik. Számos kortárs művész tagja van - idősebbek és fiatalabbak egyaránt. 
  • PÁPAI TÁRLAT című kiállításukat a Pannonia Reformata Múzeum időszaki kiállítótermeiben nézhetik meg az érdeklődők. A Múzeumok Éjszakáján igazi kuriózummal készülünk: a tárlat házigazdái maguk, a művészek lesznek. Az érdeklődők első kézből hallhatnak érdekességeket a művekről, azok történetéről, a készítés technikájáról és a művészekről egyaránt. 
Kézműves alkotóház:
  • Tudod, hogy... 
      • mit üzennek a jelképeink? 
      • miért keresztyén jelkép a csillag, a bárány, a fiait saját vérével tápláló pelikán vagy éppen a hal?
  • Tudod, hogy...
      • miért használtak amuletteket az ókori Egyiptomban?  
      • mit jelent a skarabeusz, a Hórusz-szem vagy éppen a dzsed-oszlop?

Kézműves Alkotóházunkban egyházművészeti szimbólumos medált vagy egyiptomi amulettet festhetsz, s közben választ kaphatsz a fenti kérdésekre is. 

  • A kézműves foglalkozás díja: 600,- Ft/alkotás.
Nemcsak foci... Játékok az eperfa körül

Múzeumunk udvarán többféle játéklehetőség közül választhatnak a gyermekek. Lesznek népi fajátékok, de - ha már foci EB, akkor - csocsó is többek között. A szabadtéri játékokat szabadon ki lehet próbálni. És természetesen itt lesz Géniusz is, az Ótemplom egere, aki várja a fotózkodni vágyókat egy közös kép elkészítéséhez. :)

Nyár esti gitárdallamok

Ha megpihenni vágyik két program között, vagy éppen könnyed szórakozást keres, üljön le mediterrán hangulatot árasztó udvarunkon, és hallgassa meg Illés Csaba művésztanár gitárjátékát! A könnyűzenei dallamok pihentető kikapcsolódásra és egy kis nosztalgiázásra adnak alkalmat.

Könyvtári programok:

Állandó kiállítások:

"Én középszerű ember nem leszek" - Petőfi arcai kiállítás, valamint a "Munkában az egykori Főiskolai Nyomda sajtógépe - Bepillantás a régi nyomdászok életébe nyomdatörténeti tárlat megtekintése. Nyomtatási lehetőség az egykori sajtógépen: 650,- Ft/lap.

Kincsvadászat

A rejtvény sikeres megfejtésével a részvevők megmenthetik a könyvtár egy féltve őrzött kiadványát. A kérdésekre a válaszokat a kiállításban találják meg. Munkájukért elismerésképpen ajándék jár.

A részvétel feltétele a kedvezményes belépőjegy megváltása.

A program minden egész órában indul.

Könyvritkaságok testközelben - Bepillantás a könyvtár kincstárába
  • Könyvtárunk számos muzeális könyvritkasággal rendelkezik, amelyeket hétköznapjainkban nem láthatnak a polcokon. Ezen az estén megnyitjuk azokat a tereinket, ahol ezeket az évszázadok során felhalmozott "kincseket" féltve őrizzük.
  • A programon  való részvétel feltétele a kedvezményes belépőjegy megváltása.

Regisztrációhoz kötött!

Kezdési időpontok: 19:30 és 22:00 óra. A bemutató kb. 45 percet vesz igénybe.

A kiállításaink a Múzeumok Éjszakáján kedvezményes belépőjeggyel tekinthetők meg a DRETGY – Könyvtár kiállításaival, valamint a Múzeumok Éjszakájára meghirdetett programjaival közösen. Bármely helyszínen vásárolt karszalag mindkét helyszín összes kiállítására és programjára együttesen érvényes. A belépődíj felnőtteknek 1500,- Ft/fő, gyerekeknek 1000,- Ft/fő.