Most már tényleg a Szívemhez szorítom

30Y, Háy János és Rolling Stones. Veress Zsuzsa és Farkas Gergely. Zenék, versek, impulzusok.

 

Farkas Gergely református lelkipásztor ötlete alapján decemberben volt egy érdekes alkalom. Szívemhez szorítom, ez volt a címe és három dal volt a főszereplője:  30Y: Ül és vár, Kispál és a Borz: Zár az égbolt, MMAMT: Türelem.  Három lelkész - Szakács Gergely, Farkas Gergely és Bella Péter - a három dal kapcsán elmondott sok jó és fontos gondolatot arról, hogy számukra mit jelentenek a szövegek. Akkor a rendezvény címadó dala nem hangzott el, ezt pótolja a második alkalom február 28-án, 19 órától a Pannonia Reformata Múzeumban.

- Az első alkalom után pozitív visszajelzéseket kaptunk, így megszerveztük a második zenehallgatós-beszélgetős estünket. Ezúttal összekapcsolódik a zene és a vers. A Szívemhez szorítom egy 30Y-szám, melynek eredője egy Háy János-vers, s ezért is gondoltunk Veress Zsuzsára, mint a beszélgetés másik résztvevőjére, hisz segítségével közelebb juthatunk ahhoz, hogy mit tud kifejteni a próza, mit a vers és mit a dalszöveg - mondta Farkas Gergely lelkipásztor.

 A szövegek böjti kérdéseket vetnek fel, különös módon mutatják Istennel való kapcsolatunkat. A 30Y mellé odakerült a Rolling Stones egyik dala, melyet egyébként egy volt refis diák, Babiczky Tibor fordított magyarra. A kísértés jelenik ebben, ezt követi a 30Y, s innen egyenes út vezet a Háy János-versig - mondta a szervező.

Tehát február 28-án 19 órakor zenehallgatás és beszélgetés jó emberekkel és érdekes gondolatokkal a Pannonia Reformata Múzeumban.

                                                                                                                          Horváth Andrea

                                                                                                                       gyűjteményi tudósító