Zászlós bárány, az ősi szimbólum

A Pannonia Reformata Múzeum nagyszombaton egész napos családi programmal vártuk az érdeklődőket. A rendezvény középpontjában a zászlós bárány állt, ez az ősi szimbolika mélyebb jelentéstartalmakat is hordoz.

 A bárány magát Jézus Krisztust, az ő értünk hozott áldozatát szimbolizálja, ugyanakkor az Isten előtti áldozat, a halál felett győzedelmeskedő Jézus Krisztus jelképe és az Egyiptomból való kivonulásra is utal, mondta Halászné Kapcsándi Szilvia múzeumvezető.

 

 

A családi napon a Hajlék az örökkévalóságban című tárlatban izgalmas, nyomozós játékra hívtuk a gyerekeket és felnőtteket. A műtárgyakon kellett keresni a bárányos ábrázolásokat, volt többek közt keresztrejtvény és képkirakó is. A feladatok megoldásáért báránytallér jár, amelyet a kiállítás felfedezése után különböző módon lehetett beváltani, például a báránysimogatóban, a népi játékos udvarban és a múzeum ajándékboltjában is. Mindez a Szőlőszemezgető múzeumpedagógiai foglalkozás elemeként várta a résztvevőket.

 

 

A családi naphoz kapcsolódóan volt PRaktika foglalkozás is, Bakó Ildikó tojásfestő népi iparművész irányítása, útmutatása mellett készültek a szebbnél szebb írókázott hímes tojások. A résztvevők a viaszt az íróka segítségével vitték fel a tojásra, ami aztán festékbe került, utána pedig le kellett törölni róla a viaszt, s így jelent meg a tojáshéj színe nyomán a minta.

 

 

Az írókával felvitt mintához is adott ötleteket, a dunántúli mintakincsről hozott egy képes ismertetőt. Ezek alapján, s persze a fantázia segítségével kerültek a minták a hímes tojásokra. A népi iparművész elmondta, Pápa és környéke kapcsán nincsenek adatok a húsvéti tojások mintáit illetően, a hagymahéjjal színezett levélkés vagy virágos rátétes motívumok voltak a jellemzőek. 

 

 

 

Horváth Andrea

gyűjteményi tudósító