Ünnepeink eredete és lényege - nyílt nap a múzeumban


Ünnepeink eredete és lényege - nyílt nap a múzeumban

Áldozócsütörtök  Urunk mennybemenetelének ünnepe. A Pannonia Reformata Múzeumban ezt a napot a missziós szolgálatnak szántuk, ingyenes tárlatvezetésre invitáltuk az iskolásokat.

Mit ünneplünk áldozócsütörtökön és Pünkösdkor?  - ezzel a kérdéssel hirdette meg a múzeum a programot.  Ez a kettő a legkevésbé értett és legkevésbé megfogható egyházi ünnep, ezért ezek álltak a program középpontjában, ezekről tudhattak meg többet a diákok a foglalkozás során. Füstös Gáborné fogadta az osztályokat, először az Ótemplom történetével ismerkedtek a gyerekek, majd a karzaton található Hajlék az örökkévalóságban című kiállításról hallottak fontos és érdekes információkat. Mivel a foglalkozások 45 percesek voltak, ezért nem jutott idő minden részletre, ám az áldozócsütörtöknek és Pünkösdnek külön figyelmet szenteltek a tárlatvezetés során.

A keresztyén egyház legősibb ünnepei között tartjuk számon a Húsvét utáni 40. napot, ekkor, áldozócsütörtökön ünnepli a kereszténység Jézus Krisztus mennybemenetelét.  Pünkösdkor a Szentlélek kiáradását, Jézus Krisztus ígéretének beteljesedését ünnepeljük. Ma azonban a Pünkösd sokak számára csak piros betűs munkaszüneti nap, mondta Halászné Kapcsándi Szilvia múzeumvezető, aki hangsúlyozta, rá kell ébreszteni az embereket, hogy ünnepeink keresztény gyökerűek, s ennek egyik alkalma volt az általános és középiskolák számára szervezett nyílt nap. Kilenc iskola csoport élt a lehetőséggel, a Szent István Római Katolikus Általános Iskolából, a Weöres Sándor Általános Iskolából és a Vajda Márta Iskolából érkeztek gyerekek. A nyílt napi látogatás az iskoláknak díjmentes volt.


A kezdeményezés sikeres volt, a Pannonia Reformata Múzeum vezetője elmondta, hogy terveznek hasonló programot máskor is, hisz fontos szolgálat utat mutatni a felnövekvő generációnak.

 

Horváth Andrea

gyűjteményi tudósító