Szívemhez szorítom

30Y, Háy János és Rolling Stones. Veress Zsuzsa és Farkas Gergely. Zenék, versek, impulzusok.

A zenés beszélgetős est kísérlete Farkas Gergely ötlete volt, amelyet a Pápai Református Gyülekezet támogatott és befogadott, hisz beszélgetni jó, zenét hallgatni jó, a kettő együtt meg dupla öröm. Az első alkalom decemberben volt a Pannonia Reformata Múzeumban, a második pedig február utolsó péntekén. Ezúttal két dal, a 30Y Szívemhez szorítom-ja és a Rolling Stones Sympathy for the devil című dala adta a gondolatfolyam hátterét, s rendhagyó módon volt két vers is, Háy János Szeress és Gyermekvers című költeménye. Ez utóbbi adta a 30Y dalának alapját. S akik beszélgettek : Veress Zsuzsa, a református gimnázium magyartanára és Farkas Gergely a Püspöki Hivatal vezetője, lelkipásztor.

A szövegeket mindenki kézhez kapta, így a dalok meghallgatása után is ott voltak a sorok, olvasgatásra, felidézésre. A bevezetőben Farkas Gergely mosolyogva mondta, hogy két téma vetődött fel az alkalomra: a szerelem és a böjt, s a „könnyebbet,“ a másodikat választották. Veress Zsuzsa annyit tett hozzá elöljáróban, hogy bár ő nem szokott 30Y-t hallgatni, Rolling Stones-t sem, de Háy János verseit ismeri és mindig van értelme beszélgetni érdekes szövegek kapcsán. 

A Rolling Stones-dal provokatív, zavarbaejtő, de rólunk szól, hangzott el az est során. A gonosz jelen van, olyan köntöst ölt, hogy megnyugtató legyen, mintha nem is lenne okunk félni tőle. Ugyanakkor munkál, de nekünk szabadságunk van abban, hogy nemet mondjunk. Gyötörhetők vagyunk a gonosz által, de nem uralhatók - hangzott el a beszélgetésben. A 30Y-szám kapcsán Veress Zsuzsa egy nagyon személyes történetet mesélt el, ez maradjon azoké, akik ott voltak, viszont fontos mondat volt az, hogy amikor hite megerősödött, akkor nem a korábbi kétségbeesett kérdéseire kapott választ, hanem a kérdései változtak meg. Szóba került az is, hogy a nehéz helyzetben vajon miért nem tudunk segítséget kérni és elfogadni. Ha fontos kérdéseket teszünk fel, ha szembenézünk magunkkal, akkor jó válaszok érkeznek. 

  • Kívánom, hogy a böjtben mindenki tegyen fel jó és fontos kérdéseket, s békésen készüljünk Krisztus feltámadásának ünnepére, mondta Farkas Gergely.
  • Képgaléria

                                                                                                                                       Horváth Andrea

                                                                                                                                   gyűjteményi tudósító