Református borkóstoló

"...a mindennapokban az egymás és a szőlő iránt érzett szeretet ugyanúgy jelen van, mint az Úristen..."

Mitől református egy borkóstoló? Például a helyszíntől. A Pannonia Reformata Kávézó és Vinotéka vezetője, Mátrai Gábor úgy döntött, hogy borkóstolókkal népszerűsíti a kínálatban szereplő borokat. Aztán református a borkóstoló attól is, hogy a borász egy hitvalló református család tagja. Mátrai Gábor Tóth Péter  somlói borászt hívta  meg, akkor még nem tudva, hogy tökéletes választás volt. Tóth Péter családjával érkezett, vele volt karon ülő, bátortalanul mosolygó kislánya, valamint felesége, akivel az utolsó pillanatokban még változtattak a borok sorrendjén - a feleség szava volt a döntő. Aztán ott voltak a szülők is, a pedagógus házaspár, de ennek külön története van. Tóth József, a borász édesapja anyai ágon nemeskei származású. A Pannonia Reformata Múzeum fogadóterében a nemeskei református templom bútorzata látható. Az ilyen találkozásoktól is református egy borkóstoló.

Tóth Péter borkóstolója nemcsak református, de rendhagyó is volt. Nem arról beszélt, hogy mit kell érezni és ízlelni a borban, hanem mesélt. A hegyről, a szőlőről, a munkáról, a barátokról, a közösségekről, egy kicsit magáról is, de  még többet a borról. Elmesélte, hogy autóversenyző szeretett volna lenni, de mint mondta, ahhoz túl nagyra nőtt. Borásznak viszont tökéletes. Már öt éves korában is a szőlőtőkék közt dolgozgatott a nagyapa somlói birtokán, a nyuszitól pedig azt kérte, hogy hozzon neki egy rendes metszőollót, mert életlen szerszámmal nem lehet szépen metszeni. Az olvasást a szőlőművelési ismeretekről szólól könyvekből tanulta, gyakorolta. Talán nem meglepő, hogy borász lett. Dolgozott külföldön is, aztán hazatért, most családjával a Somlón lakik és öt hektáron gazdálkodnak.

Somló Magyarország egyik legkisebb történelmi borvidéke. Ennek megfelelően itt nem érdemes a mennyiséget erőltetni, ezen a hegyen a minőség jelenti a kiugrási lehetőséget. Tóth Péter a biogazdálkodásban hisz, nem zsigereli ki a földet, kíméletesen bánik vele, mert nem egy évre és a gyors haszonra gondol. A Somlón van néhány olyan fiatal, hozzá hasonlóan gondolkodó borász, akivel nagyon jó közösséget alkotnak. Ott élnek, programokat szerveznek, összejárnak: barátok, akiknek a Somló a jövő - ők pedig a Somló jövője. Szinte idilli a kép, de persze mindig vannak nehézségek, amiket le kell győzni. De a mindennapokban az egymás és a szőlő iránt érzett szeretet ugyanúgy jelen van, mint az Úristen. De sokat dolgoznak is azért, hogy áldás legyen a munkájukon, nem ölbe tett kézzel várják a segítséget. Talán ezért is református egy borász és a borkóstolója.

Persze szó esett a borokról is. Hat palackból kóstolhattak a vendégek, volt juhfark és cuvee, különböző évjáratokból, s volt egy üveg vörösbor is. Tóth Péter szereti a házasított borokat, ahogy a különböző ízek a különböző hordókból egységes nedűvé érnek össze. Ehhez nem használ laboratóriumot, hanem kóstol. Kóstoltak a vendégek is, aztán ahogy haladt az idő és fogyott a bor, egyre inkább egy családias társaság beszélgetett. Borról, barátságokról, hitről, minőségről, feladatokról, sok nevetéssel, történetekkel fűszerezve. S ettől is református egy borkóstoló.

                                                                                                                            Horváth Andrea    

                                                                                                                         gyűjteményi tudósító

Képgaléria