Olasz és magyar dallamok az Ótemplomban

A nemzetközi kórusfesztivál első koncertjének az Ótemplom adott otthont.

Pápa Város Bárdos Lajos Vegyeskara a zene világnapja és Bárdos Lajos születésének 120. évfordulója alkalmából két napos nemzetközi kórusfesztivált szervezett. A koncerteknek a reformátusok szakrális terei adtak otthont. Október 4-én, pénteken este 19 órakor a bergamoi Coro CAI Valle Imagna férfikar és a pápai vegyeskar lépett fel az Ótemplomban. A pápai és a bergamoi kórus egy toscanai fesztiválon találkozott először, a szimpátia kölcsönös volt, a pápaiak már jártak Bergamoban az olaszok fesztiválján, most az itáliaiak érkeztek városunkba.

A bergamoi kórus egy baráti társaságból alakult, helyi férfiakból, akik szívesen járták a gyönyörű hegyvidéket, ismerték a dalokat, együtt énekeltek, kirándultak.  Aztán  a kórus élére 1999-ben Filippo Manini karnagy került, akinek édesapja és nagybátyjai a csoport alapítói közt voltak. - A CAI a Club Alpino Italiano rövidítése, ez az az Alpok hegymászóinak, túrázóinak társasága. A Valle Imagna Bergamohoz közeli völgyes vidék, ez adta a csoport nevét - magyarázta a karnagy. Hozzátette, hogy ők egyszerűen csak  "Amici della Combricola" néven említik magukat, hisz így hívták a baráti csoportot régen. A combricola szó vidám társaságot jelent, s ez ma is igaz az olasz énekesekre.

A kórus tagjai nem tanultak zenét, nem kottából sajátítják el a dalokat hanem hallás után, szívből énekelnek. Repertoárjukban szerepelnek hagyományos népdalok, hegyvidéki nóták, de vallásos témájú énekek és feldolgozások is. A karnagy elmondta, hogy nagyon szép a koncert helyszíne, ők most először énekeltek protestáns templomban, de nagyon jól szólt határozott, erőteljes énekük. A környezetnek igazán olaszos hangulata van, tette hozzá.

Az olasz kórus énekelt többek közt szerelmes dalokat, katonanótákat, de felcsendült a hegyek nemzetközi himnusza, a Montanara is.  A közönség vastapssal köszönte meg meglepetésekkel tűzdelt, sajátos hangulatú, kivételes koncertet. A Bárdos kórus két Bárdos- és egy Karai-művel lépett fel az Ótemplomban. A fesztivál második napján, szombaton a Március 15. téren álló református templomban gyülekeztek a résztvevők és az érdeklődők, ahol fellépett Pápa Város Bárdos Lajos Vegyeskara, a Győrzámolyi Bárdos Lajos Vegyeskar, a  Csornai Bárdos Kórus, a  Szombathelyi Erkel Kórus, a Soproni Liszt Ferenc Pedagógus Énekkar és az olasz vendégek. A fesztivál zárásaként olasz nyelven énekelte az összes kar A rabszolgák kórusa című művet. 

Képgaléria 

                                                                                                                                      Horváth Andrea

                                                                                                                                 gyűjteményi tudósító