Nyílt nap a múzeumban - ismét nagy sikerrel

Tíz iskolai csoport jelentkezett a Pannonia Reformata Múzeum áldozócsütörtöki nyílt napjára. Ez a nap és a Pünkösd a két legkevésbé ismert és legkevésbé megfogható egyházi ünnep, ezekről tudhattak meg többet a diákok a foglalkozás során. A nyílt napon a látogatás az iskoláknak díjmentes volt

Az áldozócsütörtök Jézus mennybemenetelének napja, mondta Szabó Etelka, a Szent István Római Katolikus Általános Iskola diákja, aki osztálytársaival nagy érdeklődéssel járta körbe a Pannonia Reformata Múzeum Hajlék az örökkévalóságban című kiállítását. A nyílt múzeumi nap ötlete tavaly született, a cél az volt, hogy az érdeklődő általános és középiskolások a tárlat segítségével jussanak közelebb az ünnep lényegéhez.

Füstös Gáborné és Benedekné Gosztonyi Hajnalka vezette a csoportokat végig a tárlaton, s bár a csoportok végignézték a kiállítást, természetesen áldozócsütörtök és Pünkösd ünnepére fókuszáltak a bemutatáskor. Ezt követően a gyerekek egy feladatlapot kaptak. Ezen a Pannonia Reformata Múzeum munkatársai összefoglalták a két ünnephez kötődő tudnivalókat, a gyerekeknek szimbólumokkal kellett kiegészíteni a szöveget. Például emlékezniük kellett arra, hogy Jézus feltámadása után még negyven napot töltött a földön, tanítványai vele maradtak Jeruzsálemben, így szemtanúi voltak mennybemenetelének.  Molnár Maja elmondta, hogy neki a feladatlap kitöltése tetszett a legjobban.

A nyílt múzeumi nap lehetőségével a Vajda Márta EGYMI, a Weöres, a Gyurátz, a Szent István és Erkel Iskola élt, a program egyre növekvő népszerűsége bizonyítja, van igény ezekre a foglalkozásokra.

Horváth Andrea

gyűjteményi tudósító