Mesedélután mesés helyszínen

A magyar népmesen napján a Jókai Kör a Pannonia Reformata Múzeum udvarán tartotta jó hangulatú mesés programját.

A Pannonia Reformata Múzeum egy újabb arcát mutatta meg: ezúttal gyerekeknek szóló programnak adott otthont az Ótemplom és udvara. A Pápai Jókai Kör idén harmadik alkalommal szervezte meg Mesepiac elnevezésű rendezvényét a Magyar népmese napjához kapcsolódva. Az előző években a Fő tér volt a helyszín, most pedig egy igazi meseudvar várta az ovisokat és kisiskolásokat a Pannonia Reformata Múzeumban.

Az Ótemplomban a munkácsys diákok műsora fogadta az érdeklődőket, majd Rozgonyiné Csepregi Annamária szervező köszöntötte a megjelenteket. A program kapcsán meghirdettek egy rajzpályázatot is, Benedek Elek-meséket kellett illusztrálni. Sok szép alkotás érkezett óvodásoktól és iskolásoktól is, ezeket kiállították a rendezvényen. 1. helyezett Kálmán-Molnár Ibolya lett a Fáy oviból, 2. Wölfinger Liza szintén a Fáy oviból, 3. helyezett pedig Berta Hanna, a Tókert Óvoda ovisa lett.

Kikiáltó hívogatta az udvarra a résztvevőket, ahol - mivel mesenap - hétpróba várta a gyerekeket. A Meseteraszon voltak ifjú mesemondók, a Szent Anna Római Katolikus Óvoda apróságai körjátékot játszottak, Válint Magdolna vezetésével pedig egy rövid mesét is eljátszottak a munkácsys diákok. A meselottón az nyert, aki jól tippelte meg például, hogy hány éves volt Csipkerózsika, mikor megszúrta az ujját, vagy hogy hány feje van Lázár Ervin tündérének. A keresztrejtvény is a mesék vándorútján vezette a kicsiket és nagyokat, többek közt azt kellett beírni, hogy hívják a néma törpöt és milyen orra van a boszorkánynak. Volt lencse- és babválogató verseny, készült mesekastély, az egyik asztalnál kártyázhattak és társasozhattak a gyerekek, de volt mesírás is Stankovics Marianna vezetésével. Aki elfáradt a játékban, az megpihenhetett egy pohár forrócsoki mellett, ami mellé színes fánkot is kóstolhatott.

Ez volt az első mesedélután a múzeum udvarán, de remélhetőleg nem az utolsó, hisz a gyerekek és a fenőttek is jól érezték magukat a hangulatos programon.

                                                                                                                                 Horváth Andrea

                                                                                                                              gyűjteményi tudósító

Képgaléria