Megigazítva

Könyvbemutató a Pannonia Reformata Múzeumban

Kormos Görgyi írt egy könyvet. Ez így ebben a formában nem is teljesen igaz, mert már korábban is írt egyet, de az volt a szárnypróbálgatás. Égi kapuk a címe, a diakóniai szolgálatban kórházi beteglátogatóként megélt beszélgetések kaptak helyet ebben. Most azonban egy egészen más könyvet írt. Egy regényt. A címe alapján vajon ki mire számít? Megigazítva. A téma a rákbetegség. Pontosabban a betegség, a gyógyulás és a hitre találás.

A szombathelyi Kormos Györgyi diákkora óta Veress Zsuzsa barátnője. Így aztán természetes volt, hogy a református gimnázium magyartanára volt a beszélgetőtárs a pápai könyvbemutatón, melynek az Ótemplom adott otthont. Az illusztrációkat Masszi Ferenc készítette, szintén jó ismerős. A könyvből részleteket Valler Kata olvasott fel, aki közben mesélt arról, hogy ez számára nehéz téma, mert a családja révén érintett, de a Megigazítva letehetetlen és segítő olvasmány a hozzátartozóknak is. Halászné Kapcsándi Szilvia köszöntötte az érdeklődőket a kötet bemutatóján, egy olyan alkalmon, mely egyszerre volt sírós és nevetős, de mindenképp lélekig értek az elhangzottak. Nincsenek véletlenek, minden rossznak meg kellett ahhoz történni, hogy most jó legyen. 

A könyvben az olvasónak Jópál Borbála mesél. Borbála Kormos Györgyi nagymamájának testvére volt, aki gyermekkorában nagy szeretettel vette őt körül, ezért választotta nevét regénybeli önmagának. Bár az író a saját történetét mondja el, azért néhány helyen a valósághoz kapcsolódik fikció, valamint szeretett volna egy kis távolságtartást, ezért a másik név használata. S persze saját történet, de a családot, a barátokat nem szerette volna bevonni, hisz az, hogy magáról mit mesél, az a saját döntése, de a többiek gondolatai, tettei - az magánügy. Annyi azért kiderült, hogy a regénybeli férj rendkívül támogató, de Kormos Györgyi férje még inkább az. Mint ahogy az egész család segítően, jelenléttel volt ott a szükségben.

A könyv kapcsán Köntös László gyűjteményi igazgató zárszóként annyit mondott, hogy rendkívül nehéz hitvallásos irodalmat írni, mert azok a történetek általában sminkelt, túl szép sztorik. Ebben a könyvben viszont ott van a küzdelem, az irónia, a karcosság, a 21. századi ember vívódása a Bibliával, a reflexiók, az önmagunkra való visszakérdezés, a szembenézés. Kormos Györgyi tudja, hogy ezt az utat kellett bejárnia ahhoz, hogy ma igaz hittel tehessen tanúságot könyvével.

Megigazítva. Pál levele a rómaiakhoz 8:28-33 "Azt pedig tudjuk, hogy akik Istent szeretik, azoknak minden javukra szolgál..... Hiszen Isten az, aki megigazít."

                                                                                                                                              Horváth Andrea

                                                                                                                                          gyűjteményi tudósító

Képgaléria