Lélektől lélekig - Rákász Gergely koncertje

Rákász Gergely már több mint két évtizede visszajár koncertezni városunkba, nagyon szereti a pápai közönséget. Az utóbbi években a református Ótemplom lett hangversenyeinek a helyszíne.

A Pannonia Reformata Múzeum udvarán álló szakrális tér azért is lett Rákász Gergely kedvence, mert egyrészt tökéletes az akusztika, másrészt itt a nézőkhöz közel játszik, akik szinte együtt lélegeznek a művésszel. S ezúttal ez még fontosabb volt, mint korábban, mert sok időt töltött külön a hallgatóság és a művész, mindenki vágyott már az élő koncert semmivel össze nem hasonlítható hangulatára. Rákász Gergely is lassított a tempóján a pandémia idején, s ha épp elkeseredett volna, arra gondolt, hogy nagyszülei háborúkat vívtak, túléltek nehéz éveket, politikai korszakokat, így a maszkviselés és a maradjotthon nem is tűnt nagy áldozatnak. - Volt néhány zenei felvételem is, de az az igazság, hogy nagyon furcsa volt a kamerának játszani és amikor belenéztem az objektívbe, akkor döbbentem rá, hogy mennyire hiányzik a személyes kapcsolat, az az energia, ami egy koncert alkalmával áramlik az előadó és a közönség között - mondta a művész.

Rákász Gergely Lords of the Organ-sorozata a hangszer legnagyobb zeneszerzőit és örökérvényű műveit mutatja be a közönségnek. Bach természetesen minden évben ott van az orgona lordjai közt, legutóbb Vivaldi lett a társa. Ezúttal azonban nem egy kiemelt évfordulós mű vagy zeneszerző köré épült a műsor, hanem az volt a cél, hogy ha valaki csak erre a komolyzenei koncertre megy el idén, akkor maradandó élménnyel térjen haza.

A közönség a komolyzene klasszikusainak emblematikus darabjait hallhatta az este során. Az ifjabb Johann Strauss a mára klasszikussá vált Kék Duna keringőjével indult az este, aztán csatlakozott Vivaldi, Ravel, Sosztakovics és természetesen Bach sem maradhatott ki az illusztris névsorból. Rákász Gergely ineteraktívra tervezte a koncertet, a közönség időnként szavazással dönthette el, hogy melyik mű csendüljön fel.

A koncerten készült fényképek itt tekinthetők meg.

Horváth Andrea - gyűjteményi tudósító