Léleksimogató koncert az Ótemplomban

A háború elől menekülő bajbajutottakat igyekszik segíteni Ress Hajnalka egy jótékonysági koncertsorozattal. A béke hangjai a református Ótemplomban csendültek fel vasárnap este.

Halászné Kapcsándi Szilvia, a Pannonia Reformata Múzeum vezetője köszöntötte a megjelenteket. Mint mondta, a múzeumi tevékenységen túl missziós feladatnak tekintik az elesettek és rászorulók támogatását, ezért örömmel adott helyet a programnak az intézmény, majd hozzátette: - Hálát kell adnunk azért, hogy békében és nyugalomban élhetünk, de nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy szomszédunkban háború dúl és nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy segítsünk bajba jutott embertársainkon. 

Ress Hajnalka hangsúlyozta, hogy a koncertsorozat elsődleges célja a jótékonyság, ugyanakkor legalább ilyen fontos szempont volt, hogy a közönség is megnyugvást leljen a dalokban, hisz úgy érzi, erre egyre nagyobb szükség van. Félünk és aggódunk, s ő a hangversenyekkel szeretné megmutatni azt a sok szépet és jót, amit a világ kínál, csak észre kell vennünk. Az apró örömök ereje segít a nagyobb nehézségek leküzdésében, mondta.

A hangversenyek helyszíne minden alkalommal templom, a szakrális terek is segítik az elmélyülést, a békességet. Emellett az énekesnő számára fontos küldetés, hogy a nem hívőket is becsalogassa a koncertek segítségével a templomokba, így ők is megtapasztalhatják ezek egyedülálló hangulatát. Ez egybeesik a Pannonia Reformata Múzeum törekvésével, az intézmény családbarát múzeumként is szem előtt tartja minél szélesebb rétegek megszólítását..

A repertoár rendkívül változatos volt, hisz felcsendült többek között az Ave Maria, de Louis Armstrong What a wonderful world című dala, a Hallelujah, az Adagio és megzenésített József Attila-versek is. A műsorban a művésznővel fellépett Pánczél Kristóf zongoraművész és Varga Sándor Zoltán euphonium, azaz tenortuba-művész. A koncert bevételével a művészek a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet munkáját segítik.

Az est képekben: https://www.pannoniareformata.hu/hirek/archiv-kepgaleriak/elo-koncertek/Leleksimogato-koncert-az-Otemplomban-158

Horváth Andrea

gyűjteményi tudósító