Közeledjetek!

Állandó megújulásban kéz a kézben - Szőke Attila és Etelka református lelkészházaspár tartott előadást az Ótemplomban a Házasság Hete alkalmából. A Szőke házaspár, Attila és Etelka úgy vélik, párkapcsolatunk nagyon fontos az Isten-kapcsolatunk szempontjából is.

Több mint tíz éve tartanak preventív jellegű, házasságról szóló előadásokat, tréningeket, illetve igény szerint lelkigondozói tanácsadást, terápiát, s írtak könyvet is. Mint mondták, ezek a megakadt házasságot, a megbillent egyensúlyt lendítik tovább, frissítik fel és szerveznek "bentlakós" házassággondozó hétvégéket is.

Az Ótemplomban Köntös László gyűjteményi igazgató és Halászné Kapcsándi Szilvia múzeumvezető köszöntötte a házaspárt és az érdeklődőket. A rövid bemutatkozást követően nagyon hamar kiderült, hogy bizony életből vett helyzetekkel szembesül a hallgatóság, olyan problémákkal, amelyek gyakran előfordulnak a házasságokban. A lelkész-terapeuta házaspár mutatott olyan megoldási stratégiákat is, melyek nem visznek előre, csupán rontják a helyzetet, de természetesen kapott a hallgatóság  bölcs és jól értelmezhető tanácsokat.

Az érzelemfókuszú terápia bevonásával dolgoznak, melynek célja, hogy a szeretetkapcsolat gyógyítsa a sebeket és segítsen elűzni a félelmeket. Mint mondták, mindenki biztonságos érzelmi kötelékre vágyik, ám gyakran a múltban gyökerező sérüléseink akadályoznak meg abban, hogy nyitottan, aggályok nélkül, bizalommal éljük meg a kapcsolatainkat.

Segít, ha őszintén kommunikálunk, mernünk kell korai kötődési sérüléseinkről beszélni, ki kell mondani a fájdalmakat és félelmeket és ami szintén nagyon fontos: kérjünk támogatást és közeledjünk egymás felé. Ha dolgozunk a szeretetkapcsolaton, akkor Istennel való kapcsolatunkban is érezhető lesz, őszintébben, nyitottabban fordulunk felé imáinkban.
 
 
Horváth Andrea
gyűjteményi tudósító