Köszönjük, Istenünk, hogy tábort adtál nekünk

Három tábort szervezett júliusban a Pannonia Reformata Múzeum - nagy sikerrel.

A Pannonia Reformata Múzeum idén júliusban három tematikus tábort indított az általános iskolás korosztály számára. Az elsőben a gyerekek Boros Zita művésztanár vezetésével ismerkedhettek meg különféle kreatív technikákkal, aztán következett az egyiptomi tábor Halászné Kapcsándi Szilvia irányításával, végül Pető Tímea Enikő hitoktató várta a gyerekeket a Bibliai honfoglaló elnevezésű táborba. A táborok vezetőit Füstös Gáborné, a múzeum munkatársa segítette, valamint diáksegítőként Böröczky Anna és Kálmán Luca is közreműködtek abban, hogy ezek a tematikus hetek minél nagyobb élményt jelentsenek a résztvevők számára.

Az első héten a kézműves foglalkozások iránt érdeklődő gyerekeket várták, 21 fővel indult a művésztábor. Boros Zita, a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma művésztanára a természetes anyagokra építve állította össze a tematikát. A napok minden alkalommal az ismerkedést, összeszokást, csapatépítést segítő játékokkal indultak. Ezeket a kezdő programokat mindig a diákok tartották a résztvevőknek. A délelőtt során aztán vagy a klimatizált foglalkoztatóteremben vagy az árnyas udvaron alkottak a gyerekek. Festettek kavicsot, készítettek ládikát, de megismerkedtek a fonalgrafikával is. A Várkertben terméseket, leveleket, ágakat gyűjtöttek, ezeket aztán szép kompozíciókban használták fel. A kreatív résztvevők baglyot, gyíkot is összeállítottak a természetes anyagokból a pillanatművészet jegyében. Emellett készítettek papírmetszetet, léghajókat lufikból, batikoltak, közös plakátokat festettek. A mini művészképzőt mini tárlat zárta.

A második tábor a Hori titkai elnevezésű egyiptomi tárlat segítségével vezette közelebb a 24  érdeklődő  gyermeket ehhez a misztikus világhoz. A Pannonia Reformata Múzeumban található festett egyiptomi koporsó és múmia nemcsak hazánkban, de világviszonylatban is jelentős műkincs. A tábor résztvevői nem csupán a koporsóra és a múmiára vonatkozó tudnivalókkal gazdagodtak, de a korról, az egyiptomi kultúráról, a hieroglifákról, a szimbólumvilágról is sokat megtudhattak. A gyermekek természetesen megismerkedtek a tárlattal, majd amulettet festettek és egyiptomi sírmellékletet készítettek. Festettek saját múmiát, oszlopfőt, építettek piramist, a papiruszkészítés rejtelmeibe és a  hieroglifák írásába is belekóstolhattak, valamint drót- és rézékszer is került a résztvevők nyakába. Az egyiptomi ábrázolás sajátosságaival is megismerkedtek, síkban kiterített jelenetet is ábrázoltak óriásplakátokon, csoportmunka keretében.  Szó esett többek közt az egyiptomi istenekről, a festéshez használt természetes anyagokról, a piramisokról, a papiruszról, s tudásukról egy változatos bemutató kíséretében számoltak be szüleiknek az utolsó napon, majd a kiállításban önálló családi tárlatvezetést is tartottak.

A Bibliai honfoglaló elnevezésű táborban Pető Tímea várta a gyerekeket. A résztvevők Józsué könyve alapján játékos módon jutottak bibliai, történelmi, földrajzi ismeretekhez, s olyan emberi problémákról beszélgettek, melyek az ő életükben is jelen vannak, s a megoldásokhoz biztatást, segítséget kaptak. Józsué Mózes halála után lett a zsidó nép vezetője. Az ő történelmi feladata volt Kánaánba, az Ígéret földjére vinni népét, ezért a tábor elnevezése. A délelőtti tevékenységek helyszíne a Pannonia Reformata Múzeum foglalkoztatótere volt. A táborozók közösen írtak egy imát, azt mondták el kezdésként: "Köszönjük Istenünk, hogy tábort adtál nekünk. Kérünk téged Atyánk, hogy adj barátokat nekünk, és élményekkel gazdagodva áldásod legyen velünk." Ezt követően a bibliai történetekhez kézműves foglalkozások kapcsolódtak. Délután pedig főként mozgásos, szabadtéri programok várták a résztvevőket: lovas kocsikázás, kirándulás Tapolcafőre, táncház, valamint helytörténeti séta a pápai református emlékek nyomába eredve. A legfontosabb azonban az üzenet: a gyerekek mindennapjaiban is vannak megpróbáltatások, akár az iskolában, akár a barátok, családtagok közt, de ezeken a nehézségeken Isten segítségével túljuthatunk, megoldhatjuk a konfliktusokat, mondta Pető Tímea Enikő hitoktató. A záróalkalmon ezúttal is jelen voltak a szülők, a gyerekek a hét során tanult dalokat énekelték el, majd átadták szüleiknek a  táborban készített meglepetést.

A Pannonia Reformata Múzeum vezetője örömmel és hálával nyilatkozott a számukra is úttörő kezdeményezésről, a mozgalmasan, színesen, tartalmasan töltött háromhetes táboroztatásról. A jelentkezők száma, a gyermekek és a szülők visszajelzései alapján egyértelműen elmondható, hogy egyházi múzeum esetében is fokozódó igény mutatkozik a gyermekek tartalmas időtöltése és minőségi foglalkoztatása iránt.

Művésztábor képgalériája 1. nap, 2. nap, 3. nap, 4. nap, 5. nap

Egyiptomi tábor képgalériája 1. nap, 2. nap, 3. nap, 4. nap, 5. nap

Bibliai tábor képgalériája 1. nap, 2. nap, 3. nap, 4. nap, 5. nap

 

                                                                                                                                                       Horváth Andrea

                                                                                                                                                    gyűjteményi tudósító