Kerámia karácsonyfadíszek közösen

A Pannonia Reformata Múzeum kreatív alkotóműhelyében, a PRaktikában időről időre újabb kézműves technikákat eleveníthetnek fel az érdeklődők. Legutóbb Reidmár Linda fazekasmester volt a vendég, aki már nem először tartott foglalkozást itt, mindig népszerűek az alkalmai.

Reidmár Linda, aki a foglalkozás elején elmondta a legfontosabb tudnivalókat,  bátorította a résztvevőket, hogy merjenek szabadon alkotni. Ez utóbbi főleg a díszítésre igaz, hisz természetesen a mesterségnek vannak fontos szabályai. Ezúttal már az ünnepre hangoló foglalkozás volt, hisz karácsonyfadíszeket készítettek az érdeklődők.


Agyagsodrással kezdték a munkát, majd fémszaggatókkal kiszaggatták az alapformákat, ezt követte a díszítés. Ehhez használtak csipketerítőket, hisz ezek lenyomata rendkívül szépen mutat az agyagfelületen, de pecsételőkkel, ecsetekkel, mintafával is dolgozhattak a résztvevők. Míves darabok születtek, többek között angyal, csillag, karácsonyfa, hópehely, kesztyű formájú díszek.


A mintázást követte a festés, mindenki gondosan dolgozott, igazán szép karácsonyfadíszek születtek, ezeket aztán Reidmár Linda vonja be mázzal és kiégeti. A fazekasmester elmondta, hogy a cserépdíszeket 950-980 fokon égeti ki, először a nyers, megfestett darabokat, majd ezeket színtelen mázzal vonja be, s ekkor még egyszer kemencébe kerülnek a díszek, amiket majd decemberben vehetnek át a résztvevők.

Képgaléria: https://www.pannoniareformata.hu/hirek/archiv-kepgaleriak/talalkozasok/PRaktika-Reidmar-Lindaval-195

Horváth Andrea

gyűjteményi tudósító