Kalandozás Hori birodalmában

Hagyomány már, hogy a februári újranyitást farsangi családi nappal köszönti a Pannonia Reformata Múzeum. A családbarát intézmény nagy hangsúlyt helyez arra, hogy a gyerekek és szüleik tartalmas, minőségi időt töltsenek el náluk.

A farsang jegyében ezúttal is a Hori titkai című tárlatban fogadták a vendégeket. Voltak, akik jelmezben érkeztek, ők külön ajándékot is kaptak Halászné Kapcsándi Szilviától.  A múzeum vezetője aztán egy nagyon érdekes előadást tartott arról az útról, melynek tavaly lehetett részese egy tizennégy fős magyar csapat tagjaként.

A Thébában található, úgynevezett 32-es számú sír (Dzsehutimesz és Iszet sírja) feltárásán dolgozott társaival. Fotók és videók segítségével a mutatta a színes jelenetekkel, hieroglifákkal, eredeti falfestésekkel díszített sírt. Mesélt a régészek és a restaurátorok munkájáról, a sírokból feltárt leletek válogatásáról is: a múmiapólyát, emberi csontokat, növényi darabokat, cserépdarabokat, szobortöredékeket, gyöngyöket, drágaköveket, amuletteket mind-mind külön kupacokban gyűjtötték. Minden egyes darabot kézbe kellett fogni, alaposan megvizsgálni és a megfelelő helyre tenni, majd az egyes csoportokat tovább szelektálni, a festett faltöredékeket szín, motívum vagy felirat szerint.

Az előadást követően családi kutatásra indultak a résztvevők. A Hori titkai című kiállítást kellett felfedezniük különféle szempontok alapján. Voltak, akik a színeket vizsgálták, voltak, akik a jelképeket, voltak, akik a balzsamozást és voltak, akik az egyiptomi hitvilág alakjait. Természetesen a kutatáshoz kaptak segítséget is a leírásokban.

Végül minden család elmondta a begyűjtött információkat, amit Halászné Kapcsándi Szilvia kiegészített, így vált teljessé a tárlat megismerése. Végül a résztvevők elkészíthették kedvenc amulettjüket.

Képgaléria: https://www.pannoniareformata.hu/hirek/archiv-kepgaleriak/talalkozasok/Egyiptomi-csaladi-farsangi-delutan--202

Horváth Andrea

gyűjteményi tudósító