Izgágikusz és társai – kreatív nap a Pannonia Reformata Múzeumban Szabó-Nyulász Melindával


Izgágikusz és társai – kreatív nap a Pannonia Reformata Múzeumban Szabó-Nyulász Melindával

Szabó-Nyulász Melinda neve ismerősen csenghet, hisz az animációs rendező, illusztrátor, művészeti oktató már tartott nyáron tábort a Pannonia Reformata Múzeumban. Most az őszi szünetben visszatért egy napra, hogy az érdeklődő gyerekekkel az újragondolt tárgyak jegyében eltöltsön egy kreatív napot.

A program nyitányaként a gyerekek megnézték a Re-forma tárlatot a múzeumban. Az intézmény időszaki kiállítási terében hat textil- és festőművész újragondolt alkotásai láthatók. Ezek nyomán indult el a munka. Szabó-Nyulász Melinda a Duna partján gyűjtött össze jó néhány érdekes faágat, kéregdarabot, valamint hozott kiszuperált ecseteket is. Ezek közül választhattak a résztvevők, az alapján, hogy melyikben láttak meg egy állatformát. Született így aligátor, bálna, vízi gázlómadár, szarvas is. Egy kevés hozzáadott természetes anyaggal (fagolyó, levél) és egyéni festéssel egy színes állatfarm jött össze a nap végére.

- Azt mutattam meg a gyerekeknek, hogy attól, hogy használt valami, még nem kell kidobni és az is bebizonyosodott, hogy a művészi alkotások sem feltétlenül csak új dolgokból születhetnek – mondta Szabó-Nyulász Melinda. - Mindig izgulok, hogy jó alapanyagot, faágakat hozok-e, de aztán bebizonyosodik, hogy a gyerekek fantáziája túlszárnyalja a felnőttekét. Büszke vagyok rájuk, nagyon szép alkotások születtek - tette hozzá.

Szabó Zalán egy aligátort készített, mint mondta már első pillantásra belelátta az állatot a fakéregbe. Csak két szemet és állat ragasztott rá és befestette zöldre. Buzás-Somlai Nándor egy gázlómadár fejét ismerte fel a faágban, szemet kellett rá ragasztania és ötletes festéssel tényleg egyértelművé vált, hogy egy madárról van szó. Nándor elmondta, hogy nagyon tetszik neki a program, legközelebb is jelentkezik, ha lesz hasonló foglalkozás. Annyit még hozzátett, hogy Melinda néni nagyon jó ötleteket adott a festéshez és szerinte nagyon szimpatikus, tanárnak való alkat.

A gyerekek nevet is adtak a faág állatoknak és az újragondolt ecseteknek, a napot egy mesés játékkal zárták, ahol remek jellemek és történetek rajzolódtak ki az újragondolt tárgyakhoz kapcsolódóan.  

Képgaléria

Horváth Andrea - gyűjteményi tudósító