Gondűző borocska mellett...

Szó és Kép Színpad remek előadással örvendeztette meg a közönséget a Pannonia Reformata Múzeum udvarán. A nagy poéta bordalaiból szerkesztett játék egy kurta kocsmába repítette a nézőket a költészet szárnyán, s mesélt életről, elmúlásról.


2012-ben volt a premierje a Gondűző borocska mellett című Szó és Kép Színpad előadásnak. Azóta a verses játék változott ugyan néhány apró részletében, előadásmódban, de az alapgondolat, a 24 Petőfi versből szerkesztett pódiumjáték lényege nem. Most a Petőfi200 kapcsán ismét egyre több helyre hívják az előadást, melynek legutóbb a Pannonia Reformata Múzeum hangulatos udvara adott otthont.

Az előadás az évek során számos elismerést kapott, így például országos arany minősítést, színészi alakítás díjat és közönségdíjat is. A közönség a Pannonia Reformata Múzeum udvarán ismét meggyőződhetett arról, hogy nem véletlenül. Egy estém otthon, Arany Lacinak, A borozó, Falu végén - néhány vers, melyek helyet kaptak a jól szerkesztett játékban. Igazi érzelmi hullámvasútra ültek fel a nézők, hisz elhangzottak mókás, bolondos költemények, s voltak elgondolkodtató, érzelmekre ható Petőfi-versek is.

Csukárdi Sándor elmondta, hogy a leírások szerint Petőfi nem bírta és nem is szerette a bort, ám tökéletesen tudott írni róla, dicsőítette a hegy levét. Persze sok időt töltött barátaival a kiskocsmákban, lehet, hogy ők is megihlették, esetleg sok bordalót olvasott - tette hozzá Csukárdi Sándor.


A műsorban Csukárdi Sándor mellett Rózsás Hajnalka, Nagyné Mészáros Judit és Mészáros Szabolcs lépett fel. A versek mellett szerepet kapott a néptánc, mely kiegészítette, erősítette az előadást. S természetesen ha már bor, akkor nem hiányozhat a finom nedű sem, a közönség kóstolhatott a Pannonia Reformata Kávézó és Vinotéka fehér és vörös borainak kínálatából.

 
Horváth Andrea
gyűjteményi tudósító