Farsang egyiptomi jelmezekben

A Pannonia Reformata Múzeum tavaly nyerte el a Családbarát múzeum címet, s ez egybeesik az intézmény azon törekvésével, hogy minél több rendezvénnyel hívogassák a gyerekeket és szüleiket. Ilyen volt az idei farsang is, melynek a Hori titkai című kiállítás volt a helyszíne.

A látogatókat arra kérték, hogy ha van kedvük, jöjjenek jelmezben. A résztvevők komolyan vették a felhívást, nagyon ötletes, s ami még fontosabb, saját készítésű jelmezekben érkeztek a gyerekek. A farsangi délután jelmezversennyel indult, ahol nem volt könnyű dolga a zsűrinek, de végül Somlai Nándor öltözetét jutalmazták első hellyel.

A családi tárlatvezetés után következett egy újdonság, a Gyűjtsd az amulettet! elnevezésű élőszereplős társasjáték. A látogatók most először próbálhatták ki ezt a tényleg egyedi programot, Füstös  Gáborné, a múzeum munkatársa dolgozta ki és készítette el a játékot. Adott egy misztikus környezet, a Hori titkai kiállítás. A társasjáték szivacsnégyzetekből felépített tábláján mozognak a csapatok képviselői. Közös a feladat, közös a döntés, közös a munka és a siker is - ezen alapul a játék. A farsangon négy család vett részt a társasjátékban, mindenki nagyon jól érezte magát, játszva tanultunk, mondták a gyerekek és a szülők is.

A dobókocka indította a játékot, melyen azért a számok mellett van egy segítő és egy hátráltató ábra is. A dobás után elindult a csapattag a táblán. A tábla tulajdonképp egy labirintus, van, ahonnan vissza kell fordulni, van olyan út, amelyik rossz irányba vezet, szóval meg kell fontolni, ki hova lép. A cél öt különböző amulett összegyűjtése, ezekhez a labirintusban jutnak el a játékosok.  De jónéhány amuletthez feladvány is tartozik, például rajzos activity, hieroglif írás fordítása, a balzsamozás kellékeinek bemutatása - mindehhez azoban szabadkezet kapnak a csapatok, kereshetik a kiáílltásban a megoldást, vagy akár az interneten is, de természetesen a tárlatvezetés is segítséget jelentett.

A csapatok nagyon ügyesek voltak, fej-fej mellett haladtak, végül a Buti család győzött, családi belépőt kaptak a múzeumba.

Horváth Andrea

gyűjteményi tudósító