Építőipari nívódíjat kapott a Pannonia Reformata Múzeum


Építőipari nívódíjat kapott a Pannonia Reformata Múzeum

A Csomay Kálmán Építőipari Nívódíjat Veszprém megye meghatározó és egyedülálló épített alkotásainak díjazására hozták létre. Idén ezt a rangos elismerést a Pannonia Reformata Múzeum felújított épületegyüttese érdemelte ki.

A Veszprém Megyei Mérnöki Kamara, a Magyar Építészek Veszprém Megyei Kamarája, a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 2018-ban alapította meg, a Veszprém Megyei Önkormányzat és Veszprém Megyei Jogú Város elvi támogatásával a Csomay Kálmán Építőipari Nívódíjat. Az elismerést Veszprém megye meghatározó és egyedülálló épített alkotásainak díjazására hozták létre.

A nívódíj azon Veszprém megyében létrehozott alkotásoknak adományozható, melyek megvalósítása 5 évnél régebben történt, kiemelkedő az építészeti és esztétikai megjelenésük, anyaghasználatuk mértéktartó és a településképet pozitívan befolyásolják. Fontos szempont az elbírálásnál a környezet ápoltsága és rendezettsége.

Nemrégiben neves szakemberekből álló szakmai zsűri járt a Pannonia Reformata Múzeumban. Csomay Zsófia Ybl-díjas építész, belsőépítész, érdemes művész, címzetes egyetemi tanár és Martin Gábor építész, a Magyar Építészek Veszprém Megyei Kamarájának alelnöke is bejárta a szépen felújított épületegyüttest és a hitvalló kiállítást. A két szakember a Csomay Kálmán Építőipari Nívódíj szakmai zsűrijének tagjai. Nem sokkal később ellátogatott Pápára Zalavári István, a Veszprém Megyei Mérnöki Kamara elnöke is. 

A szakmai zsűri döntése értelmében idén a Csomay Kálmán Építőipari Nívódíjat a Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményeinek Pannonia Reformata Múzeuma érdemelte ki. Az átadó ünnepséget Veszprémben tartották. A nívódíjjal elismerték a tervezők, kivitelezők, a fenntartó, az üzemeltető színvonalas szakmai munkáját is.

A díj névadójának unokája, Csomay Zsófia méltatásában elhangzott, hogy a lehető legjobb helyre került ez az elismerés. "A pápai Fő utca házsora mögött megbújt torony nélküli református templom átértelmezéséről van szó. A templom tere és a mellette húzódó udvar tulajdonképp a város részévé vált. Született egy új utca, városi piazetta, ami a belváros morfológiáját átértelmezte. A templom gyönyörű centrális tere pedig tulajdonképp egy multifunkcionális térré alakult (múzeum, rendezvénytér) anélkül, hogy elvesztette volna szakrális funkcióját. Az elmúlt évszázadokban összeszövődött épületrészek kitisztításával, funkcionális és statikai újraértelmezésével született egy kiállító-, és múzeumpedagógiai tér, ami az Európa-szerte híres múmiának méltó otthont adott a pinceszinten. A földszinti utcafronton pedig egy gyönyörű kapubehajtó, egy igazi református kávézó és múzeumshop kapcsolja be a város vérkeringésébe a REFOMÁTORT" - fogalmazott Csomay Zsófia.

Képgaléria: https://www.pannoniareformata.hu/hirek/archiv-kepgaleriak/elo-muzeum/Epitoipari-nivodijat-kapott-a-Pannonia-Reformata-Muzeum-174

Horváth Andrea

gyűjteményi tudósító