Egyiptom titkainak nyomában

A Pannonia Reformata Múzeum talán legnépszerűbb tábora minden évben az egyiptomi tematikájú foglalkozássorozat. Idén is a műtárgyközpontú múzeumpedagógia eszközeivel tették a szervezők élvezetessé a gyerekek számára ezt az öt napot.

A Pannonia Reformata Múzeum Hori titkai kiállítása egyedülálló lehetőségeket rejt a gyerekeknek tartott foglalkozások terén, legyen az osztálykirándulás, rendhagyó történelemóra vagy épp nyári tábor. Hazánkban Budapesten a Szépművészeti Múzeumban és Debrecenben a Déri Múzeumban található ilyen felbecsülhetetlen értékű műkincs, mint Pápán a Pannonia Reformata Múzeumban látható szarkofág és múmia. Épp ezért a nyári táborokban is kihasználják ezt a lehetőséget, a szinte érinthető történelmet.

Az idei tábornak is az volt a fő célja, mondta el Halászné Kapcsándi Szilvia múzeumvezető, hogy a élmény- és műtárgyközpontú múzeumpedagógia segítségével ismeretekhez, jól hasznosítható tudáshoz jussanak a gyerekek, játékos formában. Az ismereteket aztán műveltető tevékenységek segítségével erősítették meg.

Az egyiptomi halotti kultusz témájára épülő táborban a gyerekek  felfedezőútra indultak, melynek középpontjában ezúttal a mítosz és a mágia állt. Reidmár Linda segítségével készítettek amuletteket, papiruszsásból papiruszlapocskát, de ismerkedtek a az ókori egyiptomi istenek misztikus világával, ismertetőjegyeivel, naptárszámítással is. Természetesen a mumifikálásról is beszélgettek, az eljárás folyamatáról, a jellegzetes tárgyakról, színekről. S meglepetéssel készültek a táborzáróra, melyre a szülőket is meghívták.

A pénteki táborzáró egy, a mumifikálás jelenetét bemutató állóképpel kezdődött. A legfontosabb istenek, elemek elevenedtek meg a gyerekek közreműködésével, rendkívül látványos, gyönyörűen kivitelezett jelmezekkel, díszlettel, melyeket közös munkával sajátkezűleg készítettek el a hét folyamán. Aztán következett a kvízcsata. A huszonhat résztvevő hat csoportban versengett.  Kik voltak a Hórusz-fiúk? Mire való a kanopusz edény? Azonnal érkeztek a válaszok a kérdésekre:  Hórusz isten négy fia, Amszet, Hapi, Duamutef és Kebehszenuf, ők védelmezték a mumifikálás során a testből eltávolított és kanópusz edényekben a sírba helyezett belsőségeket. Ez csupán kettő volt a számtalan kérdés közül, s mindegyikre tudták a választ a gyerekek. A csapatok fej-fej mellett haladtak felfelé a piramis lépcsőjén, s annyira ügyes volt mindenki, hogy végül holtversenyt hirdetett Géniusz, a templom egere, aki mindennap részt vett a tábor foglalkozásain és ő vezette a kvízjátékot is.

Képgaléria: https://www.pannoniareformata.hu/hirek/archiv-kepgaleriak/elo-muzeum/Egyiptom-titkainak-nyomaban-163

Horváth Andrea

gyűjteményi tudósító