Egy

Molnár Lajos,  Pápa Város Díszoklevelével is elismert festő, grafikus képeiből nyílt tárlat a Pannonia Reformata Múzeumban.

Lassan harminc éve már, hogy nyugdíjba vonulásakor ismét ecsetet és ceruzát vett a kezébe, felidézve mindazt, amit Bíró Károlytól és A. Tóth Sándortól tanult, aztán kialakította egyéni stílusát. Molnár Lajos a Pannonia Reformata Múzeumban három teremben 55 képen mutatja meg ezt az egyéni stílust. Negyvenedik önálló tárlata ez, sok új képpel, bizonyítva, hogy van még miről mesélnie.


A 78 éves alkotónak három gyermeke és nyolc unokája van. Ez már csak azért is fontos, mert az unokák voltak azok, akik a nagyapa számára fontos eseményen közreműködtek, furulyán, zongorán, orgonán - Fórizs Emma, Molnár Benő, Molnár Vince és Molnár Ignác.  A tárlatot is családtag nyitotta meg, hisz dr. Fórizs Gergely Molnár Lajos veje. Az irodalomtörténész megnyitó beszédében többek között kiemelte, hogy apósa végtelen szeretettel festi meg városát, s a még nem pápai képein is felismerni véli a pápai embereket, a hangulatot.


  • Ebben a környezetben nem fogalmaznék úgy, hogy pápista,  inkább  "pápaista" ő, nagyon fontos számára ez a közösség, akikhez elsősorban szól. Igazi lokálpatrióta, a szó nemes értelmében, aki a helyi témákból képes általános mondanivalókat kibontani  - mondta dr. Fórizs Gergely.
    Molnár Lajos megköszönte Köntös László gyűjteményi igazgatónak és Halászné Kapcsándi Szilvia múzeumvezetőnek azt a szeretetteli fogadtatást, melynek köszönhetően létrejött a kiállítás. Hozzátette, a nyolcvanhoz közelítve még van kedve, energiája és ötletei, szívesen alkot, s ez a kiállítás méltó koronája tevékenységének.

  • A kiállításnak a Pannonia Reformata Múzeum emeleti terei adnak otthont, három teremben, tematikusan.  Az első terem, a Pápai rege, tisztelgés a város, a városlakók előtt. Itt kapott helyet többek között a tárlat legrégebben, 20 évvel ezelőtt készült festménye, mely a Kossuth utcát ábrázolja. A másik szélső teremben grafikák láthatók, ez az a műfaj, melyben több elismerést, díjat is kapott az alkotó. Változatos témák váltakoznak, Petőfi, Veszprém, Pápa, emléktöredékek is láthatók itt.  A középső teremben a vallási témájú képek láthatók, itt is sok új alkotás van. Molnár Lajos elmondta, hogy először édesanyja adta kezébe a Bibliát, amit azóta rendszeresen forgat. Ezeknél az alkotásoknál is érdemes elidőzni, hisz első pillantásra észre sem vett, apró részletek vezetik tovább a gondolatokat egy-egy konkrét bibliai témánál, jelenetnél.

  • A kiállítás augusztus 20-ig látogatható a múzeum nyitvatartási idejében.
  • Képgaléria: https://www.pannoniareformata.hu/hirek/archiv-kepgaleriak/talalkozasok/Molnar-Lajos--Multidezes-cimu-kiallitasanak-megnyitoja-a-Pannonia-Reformata-Muzeumban-183

Horváth Andrea

gyűjteményi tudósító