Egy különleges éjszaka a hangszerek királynőjével


Egy különleges éjszaka a hangszerek királynőjével

Hatalmas siker volt az Orgonák Éjszakájának utórendezvénye az Ótemplomban. Gönye Martin és Takács László koncertjét vastapssal köszönte meg a közönség, ráadást is kérve.

Köntös László gyűjteményi igazgató köszöntötte az érdeklődőket, mint mondta, az Ótemplomban minden arról szól, hogy szükségünk van valamire, ami több, amit mi emberek magunktól, magunból adni tudunk. Az orgonahangverseny is ilyen alkalom, mely túlmutat hétköznapi életünkön és nem várt magaslatokba emel. 

S valóban így volt. Gönye Martin orgonajátéka vezette a képzeletet, Takács László énekével kiegészülve pedig tökéletes zeneiélményt kapott a közönség. A repertoár a romantikától napjainkig terjedt, Charpentier, Bach, Mozart, Schubert és Liszt Ferenc művei is felcsendültek, a a 20. századot John Williams dala képviselte.

Gönye Martin négy évig volt a Nagytemplom orgonistája és kántora, Takács Lászlóval már több alkalommal is felléptek közösen. Az Orgonák Éjszakája Martin számára fontos alkalom, hisz mint mondta, néha úgy érzi, hogy ez a csodálatos hangszer kezd háttérbe szorulni, sokszor már a templomokban is. Egy-egy ilyen koncert azonban megmutatja, hogy miért is hívják a hangszerek királynőjének. Ennek az élmények lehettek részesei a zenekedvelők az Ótemplomban is.

Képgaléria: https://www.pannoniareformata.hu/hirek/archiv-kepgaleriak/elo-koncertek/Egy-kulonleges-ejszaka-a-hangszerek-kiralynojevel-186

Horváth Andrea

gyűjteményi tudósító