Egy kiállítás a szemnek, a léleknek

Rómából érkezett és hamarosan Párizsba utazik majd az a kiállítás, melynek most egy része a Pannonia Reformata Múzeumban látható. Kovács Levente és Kovács-Szabó Tímea kortárs alkotásokból álló gyűjteményének egy szelete utazott most Pápára. A tulajdonos házaspár a kereszténység és az ökumené gondolatát boncolgató alkotásokat gyűjti, szeretnének a képzőművészet eszközeivel irányt mutatni az útkeresőknek.

Dr. Kovács Levente a Magyar Bankszövetség főtitkára. Művészetpártoló. Református lelkészcsaládból származik. Minden együtt ahhoz, hogy félretegyük a sztereotípiákat, s megértsük, hol ér össze mindez. Gyűjteményükben kortárs alkotások szerepelnek,  a hazai művészeti élet kiemelkedő alakjai járulnak hozzá a bibliai tartalom 21. századi közvetítéséhez. A kiindulópontot az evangéliumi szövegek, a kereszténység üzenete jelentették. Az alkotók ezekhez kapcsolódva jelenítik meg reflexióikat.


A kiállításmegnyitónak az Ótemplom adott otthont, ahol a Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményeinek igazgatója köszöntötte a megjelenteket.

- Mi, keresztények 2000 éve újrafogalmazzuk Jézus történetét, ez jelenti identitásunk alapját. Ez a képzőművészeti kiállítás egyrészt visszanyúlás a nyugati kultúra eredetéhez, ugyanakkor újra is fogalmazza Jézus történetét, nem ismétli, mégis benne a folytonosság, benne van az önazonosság és benne van a megújulás. A keresztény gyökerek felismerése nélkül nincs jövő  – mondta Köntös László, aki megköszönte a gyűjtemény tulajdonosainak áldozatos munkáját, hozzátéve, hogy egy indirekt misszió, a képzőművészet segítségével folytatott evangelizáció az ő tevékenységük.

 

Petrányi Zsolt, a kiállítás kurátora a gyűjtemény kapcsán értelmezte annak címét is: Evangélium 21, hisz a művekkel a 21. század emberét szeretnék megszólítani. - Leventéék felkérése úgy szólt, hogy a művészeknek nem illusztrálniuk kell az adott igét vagy történetet, hanem tükrözniük a Biblián keresztül a kort, amiben élünk.

Kovács Levente református kötődése mellett pápai rokonaira is büszke, hisz leszármazottja Szalmavári Kovács Jánosnak, s dédapja volt a pápai református templom építését szorgalmazó és támogató Kovács fivérek egyike. Így aztán hiába a számok realista világa, számára mindig fontos volt a reformátusság ügye, s úgy vélte, a képzőművészet olyan terület, ahol ő ebben tud segíteni.

- A ma emberének ismerete nagyon hiányos a zsidó keresztény kultúráról. Ezért gondoltam, hogy egy „gyorstalpaló” tanfolyammal kell ezt pótolni. Amikor ezt a gyűjteményt létrehoztam, akkor ez vezérelt, hogy tudjunk egy olyan fogódzót adni, melynek üzenete örök érvényű – mondta Kovács Levente.

A gyűjtők Evangélium 21 teljes tárlata sajnos nem fér el a múzeum kiállítóterében, nyolc művész alkotásait válogatták be ebbe az anyagba. A megnyitó jelen volt Csontó Lajos és Richter Sára képzőművészek is, akik szívesen meséltek műalkotásokban megfogalmazott gondolataikról.

Halászné Kapcsándi Szilvia múzeumvezető elmondta, hogy több programot is szerveznek a kiállításhoz kapcsolódnak, lesz még tárlatvezetés Kovács Leventével, de szerepel az Ars Sacra programjában is, és céljuk, hogy minél több iskolai csoport is lássa ezt a tárlatot, mely valóban egyedülálló.
 
 
Horváth Andrea
gyűjteményi tudósító