Boldog, ha orgonálhat – az Ótemplomban koncertezett Rákász Gergely


Boldog, ha orgonálhat – az Ótemplomban koncertezett Rákász Gergely

Ismét az Ótemplomban koncertezett Rákász Gergely. Az orgonaművész a Lords of the Organ-sorozat immár hatodik évadának repertoárjával lepte meg közönségét, nagy sikerrel.


Rákász Gergely látványkoncertjeivel új műfajt teremtett, melyben képzőművészet segítségével, érdekes zenetörténeti ínyencségek révén sokakkal szerettette meg a műfajt és a hangszert. Gyakran idézi Bachot, aki azt mondta: orgonálni a világ legegyszerűbb dolga, csak a megfelelő hangot kell a megfelelő időben lenyomni. Szerencsére Rákász Gergely mestere a hangszerek királynőjének, így a tökéletes hangzás ezúttal sem maradt el.

Ahogy mindig, most is látványkoncert várta az érdeklődőket, a vásznon is megjelent az orgonaművész briliáns játéka, valamint  Papp Norbert vizuális narrációja, a képek és a zene tökéletes összhangja. A hatodik évadban is a Lords of the Organ alapkoncepciója érvényesül, ezúttal a hangszer show-arcát mutatva. Elgar Parádé és pompa című művével például Angliába repíti a zene és a képzelet a közönséget, a Gladiátorok indulójával pedig az ókori Rómába. Emellett többek között Vivaldi és természetesen Bach muzsikája is felcsendült a koncert során.

Rákász Gergely évente átlagosan ötven koncertet ad, Pápa mindig szerepel a turnéállomások között. - Szeretek ide jönni, csodálatos a közönség, mindig érzem a felém áradó szeretetteli várakozást – mondta a művész. - S természetesen nem szabad megfeledkezni az Ótemplom csodálatos akusztikájáról sem, valamint itt a bensőséges tér miatt mindig nagyon személyesek a koncertjeim, közel vagyunk egymáshoz a közönséggel, fizikai és lelki értelemben is - tette hozzá.

Amikor arról kérdeztük, hogy mi a kapcsolja ki, akkor elmosolyodott és azt mondta, hogy azok közé a szerencsések közé tartozik, akiknek a hivatása a szenvedélye. Bachot hallgat, ha rendet akar tenni a fejében, Vivaldi vagy Gershwin zenéje pedig lelki akkumulátortöltő számára. Ha lehunyt szemmel szeretne utazni olyan vidéken, ahol ember nincs a közelben, akkor valamelyik orosz romantikus albumát veszi elő. S természetesen a család az, mely a legjobb lélekerősítő, tette hozzá.

Képgaléria: https://www.pannoniareformata.hu/hirek/archiv-kepgaleriak/elo-koncertek/Az-Otemplomban-koncertezett-Rakasz-Gergely-162

Horváth Andrea 

gyűjteményi tudósító