Az agyag terápiás anyag – a fazekasság praktikái


Az agyag terápiás anyag – a fazekasság praktikái

A Pannonia Reformata Múzeum kreatív alkotóműhelyében, a Praktikában, időről időre újabb kézműves technikákat eleveníthetnek fel az érdeklődők. Az októberi vendég Reidmár Linda fazekasmester volt.

 

Az agyag egy csoda: hétköznapi anyag, amiből az emberi kéz remekműveket teremt – vallja Reidmár Linda, aki a foglalkozás elején elmondta a legfontosabb tudnivalókat, segítette a bizonytalanokat, de bátorította a résztvevőket, hogy merjenek szabadon alkotni. Ez utóbbi főleg a díszítésre igaz, hisz természetesen a mesterségnek vannak fontos szabályai.

Reidmár Linda olyan feladatot kínált a résztvevőknek, mely nem jelentett megoldhatatlan kihívást a kezdőknek sem, hisz voltak többen is, akik először próbálkoztak agyagozással. Sodrással és kézi formázással dolgoztak, lapos vagy mély tálat készíthettek. A díszítésben a református egyház és az ősz motívumaiból válogathattak a résztvevők, többen választották a falevelet és a növényi mintákat, de volt szőlő és a kazettás mennyezet ihlette dekoráció is.

Ha valaki agyaggal dolgozik, egy idő után teljesen kikapcsol, csak a tevékenységre figyel, megvalósítja önmagát, mondta a fazekasmester. Reidmár Linda megdicsérte a résztvevőket, elmondta, hogy két-három hét múlva kapják kézhez munkáikat, hiszen ő addig kétszer kiégeti az egyedi tálakat.

Képgaléria: https://www.pannoniareformata.hu/hirek/archiv-kepgaleriak/talalkozasok/A-fazekassag-PRaktikai-167

Horváth Andrea

gyűjteményi tudósító