Adventi udvar a Pannonia Reformata Múzeumban

"Nagy örömet hirdetek!" - ez az igei mottója a Pannonia Reformata Múzeum idei adventi udvarának. Az első adventi hétvégére elkészült a látványos, ugyanakkor meghitt dekoráció. Ezúttal a régi korok karácsonyának hangulatát idézi a díszítés.

Közösségi tér - közösségi összefogással - így tettük közzé a felhívást, melyhez nagyon sokan csatlakoztak, rengeteg felajánlás érkezett. Volt, aki régi családi fotókkal, tárgyakkal segítette az adventi udvar kialakítását, volt, aki segített összeállítani az enteriőröket, vagy épp az örökzöld díszeket rendezte látványos kompozícióvá.

Nagyi konyhája, csodálatos régi tárgyakat rejtő kredenc, sparhelt, a meghitt szobabelső, gyertyás karácsonyfa, hintaló, igazi lovasszán, klasszikus és kivetített fotóalbum régi képekkel - gazdag az udvar kínálata, s persze a lélek is gazdagodhat: van Bibliaolvasó lóca, ahol a Szentírásba lapozhatnak bele a látogatók. Az ünnepváró, ünnepre felkészítő, elgondolkodtató séta az öröm témakörét körbejárva a karácsonyi örömhírt, Jézus Krisztus születésének örömhírét hirdeti.

Természetesen van adventi koszorú is, mégpedig az első, 1839-ben készített koszorú mintájára: egy örökzöldekkel díszített szekérkerékre 24 gyertyát rakott Johann Wichern evangélikus lelkész. A múzeumudvaron is ott áll a szépen feldíszített szekérkerék, s az újabb és újabb gyertyák jelzik: közeleg az ünnep.

Az első adventi hétvégén hatalmas siker volt az udvar: bár a díszítést szinte végigkísérte az eső és a szél, szombatra megérkezett a tél, hópelyhekkel és hideggel, ahogy az decemberben illik. Árusok kínálták kézműves portékáikat, a kávézóban, "Nagyi kínálatában" forralt bor, meleg tea, rétes és zsíros kenyér fogadta a fázós vendégeket, az Ajándékkészítő műhelyben angyalokat alkothattak a családok, az Ótemplomban pedig jótékonysági koncert melengette a szíveket.

S így lesz ez adventben: evangelizáló adventi udvarunk minden nap 10 és 20 óra között várja a vendégeket, szombatonként pedig egyedi ajándékkészítési lehetőséggel, kulturális programmal fogadjuk a látogatókat.

Képgaléria: https://www.pannoniareformata.hu/hirek/archiv-kepgaleriak/talalkozasok/Nagy-oromet-hirdetek---Adventi-evangelizalo-udvar-200

Horváth Andrea

gyűjteményi tudósító

Fotó: 

Bolla Bernadett

 

--