A teremtő módon újrafogalmazott világ

Huszti Kinga, Ricarda Assman, Kovács Gabriella, Székely Annamária, Votin Dóra, Zoltai Bea. Hat művész, akik először, de reméljük, hogy nem utoljára állítanak ki a Pannonia Reformata Múzeumban.

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer-többször egy bakonyszücsi művésztelep. Így kezdődik a mese, egy igaz mese egy varázslatos helyről, ahol jóbarátok és alkotni vágyó művészek találkoznak. Huszti Kinga családjáé a hely, ahol idén is jutott egy hét én- és alkotóidő a hat hölgy számára, akik kiszakadva a mindennapokból nemezben, textilben és képekben fogalmazták meg gondolataikat és érzéseiket. Három textilművész és három festőművész dolgozott reggeltől késő estig, hogy a saját nyelvükön meséljenek a világról. Azért volt rendező elv, mégpedig egyrészt az újrahasznosítás, a kollázs, a montázs alkalmazása és a Pannonia Reformata Múzeumba tervezett kiállítás címe: Re-forma.

 Huszti Kinga húsz éve foglalkozik nemezkészítéssel, légies alkotásai egészen új arcát mutatják meg az anyagnak. Ricarda Assman vallja, hogy a nemez az, ami segít megőrizni számára az egyensúlyt a mindennapok sűrűjében. Kovács Gabriella először szőtt, aztán őt is magával ragadta a nemezelés kimeríthetetlenül gazdag tárháza. Székely Annamáriát a tábor igazi kihívás elé állította, hisz festőművészként a kollázst miként alkalmazza, aztán a hely azonnal adta az ablakok témáját és ezen az úton haladva dolgozott. Votin Dóra vászonra, fára és hulladékfára dolgozik, ezúttal azonban régi divatmagazinokat felhasználva hozott létre képeket. Zoltai Bea természet-elvű képeihez társulnak most azok a kollázsok, amit néhány francia nyelvű hírlap felhasználásával hozott létre natúr lenvászon felületen. A hat művész között érezhető az összhang, ám természetesen mindegyikük másként fogalmazza meg műveiben a világot. Ám a rendező elvnek és igényes maximalizmusuknak köszönhetően egy rendkívül egységes tárlat várja a közönséget. A megnyitót az Ótemplomban tartották. Halászné Kapcsándi Szilvia köszöntőjét követően Köntös László gyűjteményi igazgató szólt a megjelentekhez, - A művészet az Istennek egy fantasztikus ajándéka arra, hogy teremtő módon újrafogalmazzuk azt a világot, amit az Úr adott nekünk. Én erre a kiállításra úgy tekintek, mint az újrafogalmazás egy kitűnő kísérletére - mondta. A tárlatot Galambos Ádám evangélikus teológus nyitotta meg, aki hangsúlyozta, hogy bár a vallás és a művészet eltávolodtak egymástól, mégis közük van egymáshoz. - A kollázsok és a montázsok hasonlóak a hitre találáshoz: ott is - mint a földbe jutott magnak - a korábbi énnek el kell halnia ahhoz, hogy valami egészen új - és a művészethez hasonlóan reményünk szerint valóban jó és szép és igaz - kibontakozhasson - mondta beszédében. A kiállítás megnyitóját követően közönségtalálkozóra várták az érdeklődőket.

A kiállításmegnyitóról készült képeket itt tekinthetik meg.

A Re-forma című kiállítást az Ars Sacra Fesztivál keretében szervezték meg Pápán. Az idei mottó: " Minden forrásom belőled fakad..."(Zsoltárok 87,7). A tárlat ennek egyik gyönyörű bizonyítéka. 

 

  Horváth Andrea
gyűjteményi tudósító