A nyár első tábora az animáció jegyében telt

A Pannonia Reformata Múzeum idén nyárra három tábort hirdetett. Az első tábort Szabó-Nyulász Melinda animációs rendező, illusztrátor, művészeti oktató vezette 12-16 évesek számára.

A nyári táborok első sorban a fiatalabb korosztályt szólítják meg, segítséget nyújtva a szülőknek a szünidei programok szervezésében. A Pannonia Reformata Múzeum nyitótábora viszont a felső tagozatos, középiskolás fiataloknak szólt. Szabó-Nyulász Melinda elmondta, elsősorban azért, mert ez az öt nap tulajdonképp a tanulásról és az önálló alkotásról szólt: élvezetes és érdekes formában, de tanultak a résztvevők. Minden nap egy elméleti bevezetővel kezdődött, ezt követte a gyakorlati megvalósítás.

A résztvevők megismerkedtek a régi korok animációs technikáival, a figuratervezés alapjaival, az érzelmek kifejezésével, szituációs játékok segítségével és filmeken keresztül tapasztalták meg a hangtervezés folyamatát. Mindezt aztán hasznosították a forgatókönyvek írásakor, sőt elkészítették a saját film látványtervét szabadon választott technikával.

A remek ötleteket és alkotásokat a szülőknek interaktív kiállításmegnyitó keretében mutatták be. Tátrai Mátyás elmondta, hogy őt elsősorban a forgatókönyvírás érdekelte, kicsit meg is lepődött a rajzos feladatokon, de aztán megértette, hogy a szöveg, a látvány, a hang, a zene, a jól kidolgozott karakterek egysége kell a filmek tervezéséhez. Nagyon élvezte a tábort, sokat dolgoztak, az elméleti rész után mindenki szabad kezet kapott.Böröczky Júlia is lelkesen mesélt a táborról, mint mondta, mindenki nagyon kedves volt, sokat tanult, hisz korábban nem voltak ismeretei az animációról. Élvezte, hogy készítettek látványterveket, szívesen írt történeteket is.

Szabó-Nyulász Melinda inkább csak segítette, nem irányította a gyerekeket, akik így szabadon engedhették kreativitásukat és fantáziájukat. Egyébként is az azanimációs rendező elve, hogy biztatni kell a gyerekeket, ösztönözni a kísérletezésre, új technikák, formák kipróbálására, s kiderül, hogy a korábban ismert erősségük így folyamatosan gazdagodik, mondta.

Horváth Andrea

gyűjteményi tudósító