A kosárfonás mindig népszerű

A Pannonia Reformata Múzeum PRaktika elnevezésű kézműves foglalkozássorozata a hagyományos mesterségek, a természetes anyagok, az igényes kézműves technikák iránt érdeklődők számára jelenthet kiváló alkalmat a kikapcsolódásra, a tanulásra, a közösségi alkotásra. A sorozat februári alkalmának ismét Dávid Tamás kosárfonó mester volt a vendége.

Dávid Tamás lassan harminc éve foglalkozik kosárfonással. A mesterség alapvető fogásait a falubeli öregektől leste el, aztán beiratkozott egy ehhez kapcsolódó másoddiplomás képzésre és a 90-es évek óta tart foglalkozásokat. Mint mondta, a régi mesterek ismerték a kosárfonás minden csínját-bínját, de nem igazán tudták továbbadni tudásukat, neki ebben segít a pedagógusi vénája.

Dávid Tamás neve fogalom Pápán és környékén, de távolabbi vidékeken is. Mindig kötetlen hangulatúak a foglalkozásai, örömmel segít, türelmesen magyaráz. A Pannonia Reformata Múzeum PRaktika foglalkozásainak is épp ezért visszatérő vendége. Mindig nagyon gyorsan megtelnek a meghirdetett alkalmak.

Ezúttal már Húsvétra készültek a résztvevők, tojásgyűjtő kosarat készítettek. Kétféle fűzfavesszővel dolgoztak, volt egy sötétebb és egy világosabb fajta is, ezek kombinációja adta az egyszerű, de szép mintázatot. Szorgalmas és ügyes, lelkes csapat jött össze. Voltak kezdők és tapasztaltabbak is, de mindenki sikerélménnyel és szép kosárkával térhetett haza.

A Pannonia Reformata Múzeum PRaktika sorozatában közkívánatra a következő vendég ismét Dávid Tamás lesz, március 25-én.

Képgaléria: https://www.pannoniareformata.hu/hirek/archiv-kepgaleriak/talalkozasok/A-kosarfonas-mindig-nepszeru-176

Horváth Andrea

gyűjteményi tudósító