Noé bárkája a Pannonia Reformata Múzeumban

Elkészült és benépesült Noé bárkája a Pannonia Reformata Múzeum harmadik táborában. A gyerekek az öt nap során megismerkedtek a bibliai történettel, melynek üzenete a művészetpedagógia eszközeinek segítségével vált személyes élménnyé.

Ahogy a „Noé bárkája” cím is sejtetni engedi, ez a tábor az Ótemplom Hajlék az örökkévalóságban tárlatához kapcsolódott. A gyerekek az első napon megismerkedtek a hitvalló kiállítással, majd pedig az özönvíz történetével foglalkoztak. A gyerekek jó része hallotta már ezt, de az öt nap során számos új ismeretet szereztek az élményalapú művészetpedagógiára építve, mondta el Füstös Gáborné táborvezető. Beszélgettek az egyházi szimbolikáról is az állatok és növények kapcsán.

A történet feldolgozását a képzőművészet eszközeivel Boros Zita művésztanár segítette. - Különböző állatokat és növényeket készítettünk változatos technikákkal. Az ég madarait például színes papírsárkányokkal jelenítettük meg, de nagyon népszerű volt a fonalgrafika és a karcolásos eljárás is – mondta Boros Zita. A résztvevők nagyon élvezték a közös alkotást is, mert hogy Noé bárkáját is elkészítették, mely minden táborozó keze nyomát magán viseli.

Szabolcs Luca és Szabolcs Lilla elmesélte, hogy szívesen jöttek ebbe a táborba, s nagyon jó dolgokat készítettek, például nagyméretű kartonállatokat a bárkába. Fodor-Németh Nórától, Zentétől és Nimródtól azt kérdeztük, hogy mi az első szó, ami eszükbe jut erről a táborról. Nos: az Ótemplom, a barátok és a kedves segítők. Ez is jelzi, hogy a múzeum szeretetteli programjai megérintik a gyerekeket.

A Pannonia Reformata Múzeumban hagyomány a táborzáró program, melyre a szülőket is meghívják, akik így megláthatják, megtapasztalhatják, hogy mennyi mindent tanultak gyermekeik az öt nap alatt. A látványos életképet követte a játékos kvíz. Ezúttal is Géniusz, a templom egere kérdezgette a csapatokat, s a táborozók mindenre tudták a választ. A csapatok lépésről lépésre haladtak a bárka deszkáin, s közösen értek célba.

Füstös Gáborné elmondta, hogy a Pannonia Reformata Múzeum mindhárom tábora nagyon szeretetteli volt, érezték az áldást a foglalkozásokon. A kiállításokhoz igazodó tematikus hetek idén is népszerűek voltak, sokan már a jövő évi táborra is bejelentkeztek.

A Pannonia Reformata Múzeum őszre is hirdet tábort, akkor Szabó-Nyulász Melinda tart majd két kreatív napot az érdeklődőknek.

Képgaléria: https://www.pannoniareformata.hu/hirek/archiv-kepgaleriak/elo-muzeum/Noe-barkaja-a-Pannonia-Reformata-Muzeumban-164

 

Horváth Andrea

gyűjteményi tudósító