Jól sikerült a kvízropogtató elmeforradalom

A Pannonia Reformata Múzeum fogadótere adott otthont annak a jó hangulatú, érdekes társasjátéknak, melyet Csukárdi Sándor állított össze. 1848. március 15-e eseményeihez, fontos helyszíneihez kacsolódtak a kérdések.

Csukárdi Sándor már évekkel ezelőtt összeállította ezt történelmi társasjátékot, a Szó és Kép Színpad társulati alkalmain többször kipróbálták és mindig nagy siker volt. Ezért aztán úgy gondolta, ideje kilépni a nagyvilág elé, így került a Pannonia Reformata Kávézó rendezvényei közé a kötetlen, mégis ünnepi társasjáték, mondta Füstös Gáborné múzeumi munkatárs, aki hozzátette, hogy mindenképp szerettek volna csatlakozni a nemzeti ünnep városi programjaihoz.

 

Három csapat jelentkezett a „kvízropogtató elmeforradalom”ra, a Buti család és két csoportban versenyeztek a Pápai Szakképzési Centrum Acsády Ignác Technikum és Szakképző Iskola diákjai. A Forradalmárok, a Lázadók és a Márciusi ifjak eleinte izgultak, de aztán oldódott a hangulat, egyre többet nevettek és egyre felszabadultabban válaszoltak a kérdésekre.

 

A nulladik feladatban eldőlt, hogy mi lesz a csapatok sorrendje, itt a 12 pontból kellett minél többet felidézni. Majd következtek a március 15-i események helyszínei, a táblán a Pilvaxtól a Nemzeti Színházig jutottak el a versenyzők. Volt activity, idegen nyelvű Nemzeti dal, kvíz, nehezebb és egyszerűbb feladatok. Azért nem hiányzott a segítség sem, a Bem kártyával például új kérdést kérhettek a csapatok, a Haynau kártyával pedig rabolni lehetett a másik csoporttól. Mentőövet is igénybe vehettek a résztvevők, szóval a lényeg az volt, hogy tudását, kreativitását beleadva mindenki jól szórakozzon.

A szoros versenyben a Buti család nyert, őket követték a Forradalmárok és a harmadik helyen végeztek a Lázadók. Az első helyezett bögrét, múzeumi belépőt vehetett át, ez utóbbit a család felajánlotta az ezüstérmeseknek. A jól sikerült vetélkedő emlékére  mindenki kapott oklevelet.

 

Horváth Andrea

gyűjteményi tudósító