Ímhol vagyok, édes Uram, Istenem – református énekek modern hangszerelésben


 Ímhol vagyok, édes Uram, Istenem – református énekek modern hangszerelésben

Az Invocatio Musicalis adott koncertet október 23-án a református Ótemplomban. A zenekar célja, hogy a tradicionális egyházzenét a fiatalokkal is megkedveltesse, a gyönyörű dallamú református egyházi népénekeket és zsoltárokat modern köntösben mutatták meg Pápán is.

Az érdeklődőket Füstös Gáborné, a Pannonia Reformata Múzeum munkatársa köszöntötte. Mint mondta, idén sem sikerült sajnos megszervezni a Musica Pannonica Reformata koncertsorozatot, ám arra törekedtek, hogy a reformáció hónapjában ne maradjanak hangverseny nélkül a zeneszerető pápaiak. A szívmelengető koncert nagy siker volt.

Az invokáció latin szó, a költői művekben Isten vagy a múzsák segítségül hívását jelzi. A zenekar a névválasztást azzal indokolta, hogy egyrészt latin volta nemzetközi a szó, másrészt kifejezi a csoport zenei misszióját: a megszólítást, a segítségül hívást, a fohászkodást. Az Invocatio Musicalis együttes 2007 óta működik ebben a felállásban. Fő profiljuk tehát a református énekek feldolgozása, de van profán repertoárjuk is, saját szerzeményeik is többféle zenei stílusból táplálkoznak. Feldolgozásaik instrumentálisak, az ének szólamot a fuvola helyettesíti. 

Dr. Kollár Attila életében orvosi hivatása mellett, a zene már gyermekkora óta fontos szerepet tölt be. Ő a zenekar fuvolistája, Naszádi Gábor pedig gitározik. Ők ketten az iskolás éveiktől ismerik egymást, mindketten reformátusok. A zenekar többi tagja, Király Lóránt (basszusgitár), Őry Tamás (dob), Kornis Ferenc (konga) pedig katolikusok, tehát igazi ökumenikus zenekar az Invocatio Musicalis. Mindannyiuk számára fontos az a szakrális háttér, amit az egyházi énekek képviselnek. Hitelesek zenéjükben és lelkiségükben is.

Pápán most először koncerteztek, Kollár Attila elismeréssel szólt az Ótemplom akusztikájáról és hangulatáról. A hangversenyen felcsendült többek között a 68. zsoltár és a 338. ének is. Mivel a nemzeti ünnep délutánján volt a koncert, erre az alkalomra a repertoár részét képezte a 399. ének: "Imhol vagyok, édes Uram, kész vagyok mindenben Neked engednem, Szent nevedért szörnyű halált szenvednem, csak az igaz hitben ne hagyj Tőled elesnem." Kollár Attila fel is olvasta az ének szövegét, melyet Szepetneki János. a hitéért mártírhalált halt protestáns költő írt.

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          Horváth Andrea
gyűjteményi tudósító