„A rád bízott drága kincset őrizd meg…”

Hálaadó istentisztelettel ért véget a Dunántúli Református Egyházkerület három hetes kántorképző tanfolyama. Az istentiszteleten Márkus Mihály esperes hirdetett igét.

 

A református kántorképzés bástyái az egyházkerületek nyári intenzív tanfolyamai. A Dunántúli Református Egyházkerület kurzusainak már több mint 20 éve Pápa ad otthont. A kántorképző több mint egy bentlakásos zenei tábor, egyrészt a lelkisége miatt, másrészt pedig azért, mert az évről évre visszatérő résztvevők vizsgákat tesznek. Összesen négy tantárgyból kell számot adni tudásukról: karvezetésből, énektanításból, gyülekezeti énekből, hangszeres zenéből.

 

 

 

Tikász Emma elmondta, hogy nagyon intenzív volt a kurzus, de sokat tanult, ennek is köszönhető, hogy karvezetésből és énektanításból is sikeres vizsgát tett. Németh Ábel ötödéves teológushallgató hálás, hogy sikerrel vette az akadályokat, az énektanítás, a gyülekezeti ének és karvezetés vizsgája is sikerült. Neki már csak a hangszeres vizsgája hiányzik a kántori oklevélhez. Barabás Bálint énektanításból adott számot tudásáról és hangszeres vizsgát tett. Van már rutinja, hisz Szigetvár környékén és Pécsen is szolgál kántorként.

 

 

Az alkalmon Márkus Mihály esperes „A rád bízott drága kincset őrizd meg…” (2Tim 1,14) igeszakasz kapcsán elmondta, fontos feladat a kántoroké, s a fiatal tehetségek sokat, áldozatosan dolgoztak azért, hogy aztán szolgálhassanak a gyülekezetekben.

 

 

 

A vizsgázók, illetve aki kiemelkedően teljesített, vezényelhetett a tanfolyam záróalkalmán, a köztes vasárnapok istentiszteletein, vagy a kiszállásokon. Idén a képzésnek 25 résztvevője volt.

 

Képgaléria: https://www.pannoniareformata.hu/hirek/archiv-kepgaleriak/elo-koncertek/A-rad-bizott-draga-kincset-orizd-meg-185

 

 

 

Horváth Andrea

gyűjteményi tudósító