A kosárfonás PRaktikái

A Pannonia Reformata Múzeum kézműves foglalkozássorozatot indított PRaktika címmel. A tervek szerint havonta jelentkező program a hagyományos mesterségek, a természetes anyagok, az igényes kézműves technikák iránt érdeklődők számára jelenthet kiváló alkalmat a kikapcsolódásra, a tanulásra, a közösségi alkotásra. A sorozat első alkalmának Dávid Tamás kosárfonó mester volt a vendége.

Dávid Tamás több mint 25 éve foglalkozik kosárfonással. Bár mindig is érdekelte ez a régi mesterség, hisz falujában a hozzáértő öregektől ellesett néhány fogást, az áttörést egy országos kezdeményezés adta. Pedagógusoknak szerveztek másoddiplomás képzést, mely a kihalófélben levő foglalkozásokat próbálta a tanárok képzésével továbbmenteni. Ez a ’90-es években volt, s az eltelt pár évtized alatt Dávid Tamás neve fogalommá vált a környéken.

„Azért mentem el a képzésre, mert szerettem volna jól megtanulni ezt a mesterséget. Az, hogy tanítsam, először nem szerepelt a terveim között, de aztán ahogy telt az idő, egyre nagyobb igény mutatkozott erre. Úgy látom, hogy mindig többen vállalkoznak arra, hogy kedvtelésből megismerkedjenek a kosárfonással” mesélte a mester.

A résztvevők ezúttal peddingnádból és fűzfavesszőből készítettek kosarat Dávid Tamás irányítása mellett. Szorgalmas és ügyes, lelkes csapat gyűlt össze, nagyon szép kiskosarak alakultak a délután során. Dávid Tamás mesélt arról, hogy ez az első lépés a kosárfonás néha rögös útján, mert három szállal dolgozva, egyszerű technikával készültek a remekművek, de a cél épp az, hogy sikerélménye legyen a készítőknek és legyen kedvük a folytatáshoz.

Aki azt gondolja, hogy nagyapáink kosara egyszerű volt és nem kellett hozzá mesterségbeli tudás, az téved. Épp az volt az igazi kihívás, több fortély is kellett például az alja vagy épp a fül elkészítéséhez, nem is beszélve arról, hogy a vastag vesszővel nem volt egyszerű dolgozni. „A kosárfonásban az is szép, hogy megtanulunk uralkodni az anyagon, mi vezetjük a szálakat, nem ők irányítanak minket. Ezért választottam az első alkalomra a könnyen kezelhető peddingnádat” mondta Dávid Tamás. A kosárfonás, bár ősi mesterség, szerencsére túlélte az évszázadokat, bár ma már nem a mezőgazdaságban használják, mint egykor, a lakás díszeként, kreatív hobbiként ma is népszerű.

 

A PRaktika sorozat következő alkalma november 20-án lesz, akkor adventi koszorút és betlehemet készíthetnek az érdeklődők Halászné Kapcsándi Szilvia és Benedekné Gosztonyi Hajnalka vezetésével.

Horváth Andrea
gyűjteményi tudósító