Virágvasárnaptól húsvétig

Családi délután múzeumunkban 2022. április 9-én szombaton 14-18 óráig

A programok sorát egy családi tárlatvezetéssel indítjuk a Hajlék az örökkévalóságban kiállításunkban. A húsvéti ünnepkört bemutató rész bejárásával felelevenítjük a virágvasárnapi, nagyheti és húsvéti eseményeket. 

Mit ünneplünk húsvétkor? Mi virágvasárnap jelentősége? Mi az az úrvacsora? Mi történt nagypénteken? Miért a húsvét a legfontosabb és legnagyobb ünnepe a keresztyénségnek? Az ünnep kapcsán számos jelkép és népszokás terjedt el református közösségeinkben is. A tárlatvezetés során megismerkedhetnek a leggyakrabban használt keresztyén motívumainkkal (pl.: a fiait önnön vérével tápláló pelikán jelképe vagy a zászlós bárány stb.) és jelentésükkel, valamint az ehhez az ünnepkörhöz tartozó egyházi szokásainkkal, egyházművészeti tárgyainkkal.

 A családi tárlatvezetést húsvéti kézműves foglalkozás követi. PRaktika sorozatunkban Bakó Ildikó tojásfestő népi iparművész az írott tojások készítésének technikáját mutatja be, míg Benedekné Gosztonyi Hajnalka csuhéfonóval csuhényuszit készíthetnek az érdeklődők. Közben megismerhetjük a tojásfestés történetét, a hozzákapcsolódó népszokásokat, hogy mi köze a nyúlnak a húsvéthoz.

A délután folyamán a Bakonyalja Népművészeti és Kézműves Egyesület tagjai húsvéti kézművesvásárt tartanak udvarunkban 19 óráig.

A részvételi díj egy családi belépőjegy (3.200,- Ft/család) megváltása, mely 2 db írott tojás elkészítésének díját is tartalmazza. 

Akik csak a kézműves foglalkozáson szeretnének részt venni, 1.500,- Ft/fő befizetésével tehetik meg, mely egy írott tojás és egy csuhényuszi elkészítésére ad lehetőséget.