Hamarosan nyílik Lovász István festőművész kiállítása


Hamarosan nyílik Lovász István festőművész kiállítása

"Elveszett és megtaláltatott" (Lk 15,24) az igei mottója új, Lovász István festőművész képeiből összeállított időszaki kiállításunknak, melynek ünnepélyes megnyitójára  2024. március 1-jén, pénteken 16 órakor kerül sor az Ótemplomban.

Lovász István Pápán született és tanult. Ipari szakemberként (szobafestő, burkoló, üveges, ács- és állványozó) dolgozott évtizedeken át. Több, mint tíz éve egy fiatalkori motorbaleset kései következményeként elvesztette az egyik lábát, azóta kerekesszékben telnek a napjai. 2013 óta az Ujvári János Református Szeretetotthon Idősek Otthonának lakója.

A kényszerű helyzet indította arra, hogy festeni kezdjen, s folyamatosan születnek a gyönyörű táj- és természetképei, életképei, reprodukciói. Alkotói tehetségét az elmúlt években öt országos díjjal jutalmazták. A tavalyi esztendőben az Alapvető Jogok Biztosa által meghirdetett pályázaton a "Munka közben" című önarcképével első helyezést ért el, novemberben pedig a Belügyminisztérium képzőművészeti pályázatán a "Virágoskert" című festménye lett hazánkban az egyik legjobb alkotás.

A most nyíló kiállításon több, mint 50 festmény tekinthető meg. A kiállítást Csizi Péter szociális ügyekért felelős helytettes államtitkár, a kiállítás fővédnőke nyitja meg. Köszöntőt mond Halászné Kapcsándi Szilvia múzeumvezető, igei gondolatokat Köntös László gyűjteményi igazgató.  A festőművészt bemutatja Bornemissza Melinda, az Ujvári János Református Szeretetotthon intézményvezetője. Orgonán közreműködik Miklós Csongor teológushallgató.

A kiállítás április 27-ig tekinthető meg. A belépés díjtalan.