Elveszett és megtaláltatott

Lovász István alkotásaiból nyílt tárlat a Pannonia Reformata Múzeum időszaki kiállítótermeiben. A múzeum és az Újvári János Református Szeretetotthon közös szervezésében megvalósuló időszaki kiállítás az otthon egyik lakójának festményeit tárja a közönség elé.

Halászné Kapcsándi Szilvia múzeumvezető köszöntötte a vendégeket, az templom megtelt az ünnepélyes alkalomra. Bornemissza Melinda, az Újvári János Református Szeretetotthon intézményvezetője mutatta be a művészt.

Mint mondta, festő-mázoló Lovász István Pápán született, itt végezte iskoláit és szobafestőnek tanult. Bebarangolta az országot, horgászott, szívesen járta az erdőt – ezek az élmények visszaköszönnek képein. Később Dunaújvárosban élt, majd visszakerült szülővárosába, sajnos egy idő után fedél nélkül maradt. majd egy fiatalkori motorbaleset következményeként elvesztette egyik lábát. A műtét után került az otthonba, ahol megtalálta élete újabb értelmét, a festészetet.

Köntös László gyűjteményi igazgató igei gondolataiban a kiállítás címére irányította a figyelmet: „Elveszett és megtaláltatott” – Lukács evangéliumából vették a kiállítás címét, a tékozló fiú történetének üzenete az, hogy a bajban lévő embert az Úristen magához emeli, nem engedi elveszni.- Lovász István életében is ez történt, elveszett és megtaláltatott, és megértette Isten akaratát.

A kiállítást Csizi Péter szociális ügyekért felelős helyettes államtitkár nyitotta meg. Mint mondta, a tárlat jó alkalom arra, hogy erőt merítsünk István akaratából és elszántságából, a szépre való nyitottságából, aki nehéz pillanatokat követően jutott el a pápai kiállításig. Hozzátette, hogy a sikerhez kellett a közösségi összefogás, az odafigyelés: - Ahhoz, hogy valaki ilyen élethelyzetből ki tudjon törni, kellenek a segítők, kell a közösség. A bajba jutott emberek mentsvára nem az elzárt intézmények világa, hanem a komplex gondoskodás politika, melyben összefog az állam, az egyház, az önkormányzat.

A megnyitót követően a művész a kiállítótérben beszélgetett a látogatókkal, mesélt képeiről, az alkotás folyamatáról. MInt mondta, magányos festő, zavarja, ha bárki nézi. Van egy műterme, ott dolgozhat, hajnalban korán kell, általában 7-8 órán át fest, persze nem minden nap. Nincs kedvenc témája, mindenben meglátja a szépet, az érdekeset, nagyon szereti a színeket, akrilfestékkel dolgozik. Pontosan nem tudta megmondani, hány mű került ki ecsete alól, de közel kétszáz, s most ötven alkotása látható a múzeumban. Nagyon örült a kiállítási lehetőségnek, s annak is, hogy nagyon sokan részt vettek a megnyitón.

A tárlat április 27-ig látható a Pannonia Reformata Múzeumban.

Képgaléria: https://www.pannoniareformata.hu/hirek/archiv-kepgaleriak/elo-muzeum/Lovasz-Istvan-kiallitasa-203

 

Horváth Andrea

gyűjteményi tudósító