Családbarát múzeum


Családbarát múzeum

Szeretnénk egy olyan hely lenni, ahová akár többgenerációs családnak is bármikor, bármilyen alkalomra, foglalkozásra, rendezvényre érdemes és jó visszatérni, ahol örömteli ÉLMÉNY minden TALÁLKOZÁS.

 

 A családbarát szemléletet múzeumunkban igyekszünk, komplex módon megvalósítani. Már az új állandó kiállításaink tervezésénél is kiemelt hangsúlyt fektettünk arra, hogy a család minden tagja számára érdekes és informatív legyen a nálunk tett látogatás. A gyermekek könnyebb megszólítását segíti „Géniusz, az Ótemplom egere”, aki nemcsak a kommunikációban vesz részt, hanem a gyermekek „személyesen” is találkozhatnak vele, fotót készíthetnek a rendhagyó templommúzeum pihenőterében. De a múzeum több pontján is feltűnik különböző formában. A múzeumi kávézóban gyermekeknek szóló ajánlatunkat is ő kínálja.

Az Ótemplomban, a minden korcsoportot megszólító, háromszintű, hagyományos és modern elemeket ötvöző, keresztyén hitvalló kiállításunkban a tematikus vezérfonalat követve kerültek kialakításra a gyermekeknek szóló szőlőszemezgető fiókok. Ezek a pontok – összesen 8 témát érintve – aktív felfedezésre, játékos tanításra, rácsodálkozásra hívnak kicsiket és nagyokat egyaránt. A múzeumpedagógiai és egyben családbarát koncepciónk következő lépése egy gyermekeknek–családoknak szóló, kreatív, sokoldalúan használható foglalkoztató füzet, valamint egyiptomi mesekönyv megalkotása volt, melyet a kiállításban éppúgy lehet használni, mint otthon családi körben, de ajándékként is örömet lehet velük szerezni.


 

Múzeumi tereinkben mindenütt megjelennek a családbarát elemek, fejlesztések: gyermek élményelemek, pihenő sarok, gyermek bútorok, kiadványok, játékok, baba-mama pont. Ezek mind a családok komfortérzetének javítását, lelki feltöltődését, közös, tartalmas időtöltését szolgálják és egyben oktató-nevelő, értékrend formáló funkciót is betöltenek.

Intézményünk különböző tereiben Baba-mama körnek, családi alkalmaknak adunk otthont.