Somlói borok az Ó-teraszon


Somlói borok az Ó-teraszon

Július 27-én a Kőfejtő Pince mutatkozik be finom boraival az Ó-teraszon.

A Somló Magyarország legkisebb, de nagy múlttal rendelkező borvidéke.  A római kortól lakott, híres szőlőtermesztő hely, volt idő, amikor Mátyás király is szőlőtulajdonos volt itt, később a Habsburgok udvarában is somlói bort ittak, hogy fiúutód szülessen, s gyógyborként tartották számon a vulkanikus hegyen termett szőlő finom levét. A Kőfejtő Pince jóvoltából a nagy elődök nyomdokán haladva ma is élvezhetjük a remek élettani hatásokkal bíró finom nedűt a Pannonia Reformata Kávézó és Vinotéka Ó-teraszán július 27-én 18 órakor.

A somlói Kőfejtő Pince egy borsosgyőri református hitvalló család életműve. Tóth Péter, a pincészet tulajdonosa segít eligazodni a hat tételes borsor ízgazdag világában. Többek közt lesz olaszrizling, juhfark, a résztvevők megízlelhetik a pincészet zászlósborát és kóstolhatnak vöröset is, ami a Somlón ritkaság. A finom borok mellé természetesen gasztronómiai élmény is jár, a finom pirítósokra ízletes pástétomok kerülnek. Minden pohár bor mellé új íz társul, lesz lazacos, csirkés-zöldfűszeres, kakukkfüves-csirkemájas, erdei gombás, tonhalas és egy meglepetés-paté is.

Aki szeretne részese lenni egy minőségi borkóstolónak a hangulatos Ó-teraszon, az július 24-ig még válthat jegyet a programra, egy olyan estére, amit kár lenne kihagyni. A Pannonia Reformata Kávézó és Vinotéka ezzel a rendezvénnyel egy sorozatot kíván indítani, bemutatkozási lehetőséget kínálva a családi pincészeteknek.

                                                                                                                                                  Horváth Andrea

                                                                                                                                              gyűjteményi tudósító