A Pápai Református Gimnázium kibocsátó istentisztelete az Ótemplomban


A Pápai Református Gimnázium kibocsátó istentisztelete az Ótemplomban

Karácsony előtti kibocsátó istentiszteletét Ótemplomunk falai között tartotta a református gimnázium. Az ünnepi alkalmon Köntös László főjegyző hirdette az igét.

A Pápai Református Kollégium Gimnáziumának és Művészeti Szakgimnáziumának szép hagyománya a karácsonyi kibocsátó istentisztelet, melyről lelki útravalóval indulnak haza a diákok. Vadász Márta, a gimnázium vezető vallástanára köszöntötte a fiatalokat és tanáraikat, majd Veressné Petrőcz Mária vezetésével a refisek közösen énekelték a 301. dicséretet és az iskola kórusa is szolgált az alkalmon.

Az angyal pedig ezt mondta nekik: Ne féljetek, mert íme, nagy örömet hirdetek nektek, amely az egész nép öröme lesz: üdvözítő született ma nektek, aki az Úr Krisztus, a Dávid városában. (Lk 2,10-11) 

E textus alapján beszélt a diákoknak Köntös László főjegyző a karácsony üzenetéről:

Üdvözítő. Ennek a szónak van tartalma. Mikor van szükség Üdvözítőre? Amikor az ember érzi az életének a nyomorúságát, megoldatlanságát. A Karácsony akkor lesz igazi Karácsony, ha az életünknek vannak olyan pillanatai, amikor rádöbbenünk arra, hogy Istenre vagyunk utalva. Éreztetek már válságot? Éreztetek már olyat, hogy nem érdemes élni? Éreztetek már olyat, hogy minden mindegy? Amikor az ember innen nézi önmaga létét, akkor döbbenhet rá igazán, hogy Uram, én mennyire Rád vagyok utalva, hogy mennyire nincs erőm, mennyire kevés vagyok nélküled. S az Üdvözítő elhozza nekünk Isten szeretetét. S amikor az ember eljut idáig, hogy minden erkölcsi elégtelensége ellenére az Úristen szereti, akkor lesz érthető ez az örömüzenet: Üdvözítő született. De ehhez meg kell élnünk bizonyos emberi mélységeket, a fájdalom, a szenvedés mélységeit, hogy megértsük, mekkora ajándék Ő."

 

Horváth Andrea (gyűjteményi tudósító)

Képgaléria