Virtuális kalandok és lélekre ható pillanatok


Virtuális kalandok és lélekre ható pillanatok

A Pannonia Reformata Múzeumban a Múzeumok éjszakáján az intézmény lelkiségét tükröző programokkal várták az érdeklődőket. Az eső először sokakat elriasztott, de aztán egyre többen érkeztek, hogy részt vegyenek az egy éves múzeum rendezvényén, a tárlatvezetéseken, családi programon, a tánccal és zenével fűszerezett alkalmon.

Tóth Cseperke lelkész rendhagyó tárlatvezetésével kezdődött a különleges esti program, majd az érdeklődők részletet láthattak a Gizella/Gizellák című táncszínházi előadásból. Közreműködtek a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma táncosai, Proszt Kata, Horváth Dia, Császár Klaudia és Turós-Máté Kinga táncpedagógus. A darab Gizella királynőről, illetve Imre herceg feleségéről, egy bizánci hercegnőről szól, s arról, hogy még ha nem is sikerül teljesíteni az eltervezett életpályát, hittel, alázattal helyt lehet állni. Az Ótemplomban előadott két részlet egyike egy zárdajelenet volt, a másik a darab vége, mely az elmúlást jelenítette meg.

A közben érkező családok egy érdekes barangoláson vehettek részt. A Pannonia Reformata Múzeum egy olyan hely, ahol a hagyományok és a 21. század jól megférnek egymás mellett. A virtuális kirándulás során a gyerekek felfedezhették szüleikkel a tárlat digitális tartalmait, így például az Ótemplomban található interaktív felület, ahol megismerhetők a Dunántúli Református Egyházkerület gyülekezetei, de láthatók animációk, köszöntések is. A másik népszerű program a Hori titkai egyiptomi tárlat memoritere, kirakója volt az új digitális eszközön. De voltak, aki inkább a valós térben való alkotás választották, hisz kézműves foglalkozás is várta a kreatív vendégeket. Az egyiptomi tárlat látogatói két előadást is hallhattak, a mumifikálás rejtelmeibe és a piramisok titkaiba avatták be az érdeklődőket a múzeum munkatársai.

Zoltai Bea Hiány és jelenlét című időszaki kiállításában is játékra hívták az érdeklődőket. A pápai Zsinagóga ihlette képek közt számos kisebb töredék is van. A művész azt kérte, hogy a tárlat látogatói válasszák ki kedvenc töredéküket, s a kiállítás zárásakor ezekből a képekből összeállít egy új művet.

Az est forgatagában azért volt lehetőség az elcsendesedésre is. Az Ótemplom szakrális tere adott helyet Parola Csaba egyházzenész, zeneszerző orgonaimprovizációinak, melyeket a több száz éves zsoltárok ihlettek. A zene, a zsoltárok, a gondolatok áramlásával a hallgatóság Istennel való közösségben élhette meg az alkalmat. S mivel időközben az eső is elállt, sokan az Ó-Teraszon, a kandeláberek és a gyertyák hangulatos fényénél hallgatták az orgonamuzsikát.

 

                                                                                                                                                          Horváth Andrea

                                                                                                                                                        gyűjteményi tudósító

Képgaléria