Szőlőszemezgető


Szőlőszemezgető

Szőlőszemezgető címmel jelentetett meg gyerekeknek szóló felfedező füzetet a Pannonia Reformata Múzeum. A gazdagon illusztrált igényes kivitelű kiadvány az Ótemplomban látható Hajlék az örökkévalóságban című tárlathoz készült, de jól használható önállóan is.

A Pannonia Reformata Múzeum Hajlék az örökkévalóságban című kiállítása három szinten közvetíti hitvalló üzenetét: szeretnék megszólítani a néprajz iránt nyitott látogatókat, a mélyebb teológiai tartalmak iránt érdeklődőket és természetesen a gyerekeket is. A legfiatalabbaknak szóló kiállításelemeket szőlőfürt ikon jelzi a tárlatban, épp ezért Szőlőszemezgető címet kapta az a kiadvány, melyet a felfedező- és alkotókedvű gyermekeknek készítettek. Aki kézbe veszi az igényes kivitelezésű füzetet, az játékos formában kalandozhat az Ótemplom falai között, gyermeknyelven szemezgethet a Biblia tanításaiból, kreatív feladatok nyomán vagy épp kártyajátékokkal ismerkedhet a szimbólumokba kódolt keresztyén üzenettel, ünnepeink eredetével. A kiadvány egy gyümölcsöző együttműködés eredménye.

- A kiadvány követi a kiállítás vezérfonalát, a teremtéstörténetből és a paradicsomi bűnesetet szemléltető jó és rossz cselekedetek gyümölcsfájától kiindulva a karácsonyi, a húsvéti és a pünkösdi történeten át jut el a bibliai jelképekhez az olvasó, nagy ünnepeink történetei képregényes formában jelennek meg. A füzetben és a kiállításon megtalálható feladatok nem ismétlik, hanem kiegészítik egymást, így az Ótemplomban járva lehetőség van az egyes témákban való elmerülésre, a kiállításon közölt ismereteknek a füzet segítségével való elmélyítésére.  A kiadványban fontos szerepet kapnak a jelképek, szó esik az Ótemplomról, s általában Isten házáról, s a végén szép melléklet gazdagítja a tartalmat. A füzet jól használható a kiállítás bejárása közben, de akár jó ajándék lehet olyan gyerekeknek is, akik még nem jártak a múzeumban. Halászné Kapcsándi Szilvia múzeumpedagógus Füstös Gáborné hitoktató, múzeumi munkatárs és Kisantal Tibor számítógépes grafikus tanár segítségével állította össze a kiadványt.

A Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma képzőművészetis növendékeivel már volt közös projektünk, most ismét hozzájuk fordultunk, ők és tanáruk közösen készítették az illusztrációkat – mondta Halászné Kapcsándi Szilvia múzeumvezető. Kisantal Tibor grafikus  fogta össze a közreműködő diákok csapatát: Baki Veronika, Csincsik Zoltán, Karácsonyi Petra, Radics Aliz, Sass Borbála Dóra, Sztyehlik Anna Dorottya dolgoztak ebben a projektben. Kisantal Tibor elmondta, hogy nagyon jó próba volt ez a növendékeknek, hisz komoly szakmai tapasztalatra tehettek szert. Céljuk volt, hogy az illusztráció méltó kiegészítője legyen a kiadvány tartalmi mondanivalójának és közvetítse a kiállítás hitvalló üzenetét.

A Pannonia Reformata Múzeumban nagy hangsúlyt helyeznek arra, hogy a gyerekeknek, gyerekcsoportoknak változatos lehetőséget kínáljanak. A Hori titkai kiállításhoz négy, a Hajlék az örökkévalóságban című tárlathoz pedig nyolc múzeumpedagógiai foglalkozást állítottak eddig már össze. A tavaszi zárvatartás ideje alatt „született meg” Géniusz, a templom egere, aki ötletes videókban mesélt például az Ótemplomról. Géniusz időközben bábalakot öltött, s résztvevője lesz a gyerekfoglalkozásoknak, melyre szeretettel várnak minden érdeklődőt a múzeumba. „Kiemelten fontos számunkra a fiatal generáció, a gyermekek, a családok megszólítása, hiszen ők jelentik a jövőt, úgy a keresztyén értékeket közvetítő szemléletformálásban, mint az értő, tudatos múzeumlátógatóvá nevelés tekintetében” – írja a Szőlőszemezgető füzet végén Halászné Kapcsándi Szilvia múzeumvezető, s ez igaz minden olyan programra, melyet ennek a korosztálynak szerveznek.

 

                                                                                                                                        Horváth Andrea

                                                                                                                                     gyűjteményi tudósító