Nehéz év, sok tapasztalattal


Nehéz év, sok tapasztalattal

A március közepén váratlanul jött vírushelyzet éppúgy, mint minden más kulturális szereplőt, a Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményeit is új kihívások elé állította. Az első megdöbbenést azonban gyorsan felváltotta a tenni akarás, a gyors átszervezés, az erőforrások újragondolása gyűjteményi szinten. - Évértékelő a pandémia árnyékában

A Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményeinek Fő utcai intézményét 2018 májusában avatták fel, 2019 volt az első esztendő, amikor már egész évben működött. Az egyik legfontosabb tapasztalat az volt, hogy van igény a közösségi alkalmakra, a lelki töltődésre, a beszélgetésekre, a koncertekre: azaz a minőségi kultúrára, a hitmélyítő lehetőségekre, valamint az Isten és ember közötti kapcsolat építésére, megerősítésére.  "Ennek tükrében reményteljesen, gazdag programtervezettel indult a 2020-as esztendő, felkészülten vártuk a látogatókat és a kulturális alkalmak kínálata is egyre jobban körvonalazódott" mondta Halászné Kacsándi Szilvia, a múzeum vezetője a tavalyi év kapcsán.

Mint mondta, a 2020-as esztendő egy nagysikerű, teltházas koncerttel indult az Izraelből érkező eilati testvérváros Southern Wind Énekkarának fellépésével. A januári zárvatartás ideje alatt jutott idő a garanciális munkák felmérésére, tervezésre, februárban pedig együttműködési megállapodást kötöttek a Veszprém megyei Laczkó Dezső Múzeummal szakmuzeológusi feladatok ellátására. Február végén az Ótemplom adott helyet a Pápai Református Gyülekezet 3 estén át tartó, böjtre készülő evangelizációs alkalmainak. Folytatva az előző évben megkezdett kulturális programok szervezését, ugyancsak február végén került sor a Szívemhez szorítom című, fiatalokat is megszólító könnyűzenei, ugyanakkor a dalszövegek útján mélyebb tartalmat és üzenetet közvetítő kávéházi beszélgetős estre. Március első felére elkészült és elindult a Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményeinek közös honlapja. Ezt akkor még nem lehetett előre tudni, de nagyon jó időzítés volt.

" A március közepén váratlanul jött vírushelyzet éppúgy, mint minden más kulturális szereplőt, a Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményeit is új kihívások elé állította. Az első megdöbbenést azonban gyorsan felváltotta a tenni akarás, a gyors átszervezés, az erőforrások újragondolása gyűjteményi szinten. Létrehoztuk a „Pannonia Reformata Segítő Szolgálat”-ot, mely a városunkban élő 65 év felettieknek, illetve a mozgásukban korlátozott személyeknek nyújtott lehetőséget, hogy igénybe vegyék bevásárló, ügyintéző diakóniai szolgálatunkat. Ebben a kávézónk munkatársai segítettek, ők később bekapcsolódtak a könyvtár raktáraiban végzett állományvédelmi, rendszerezési feladatvégzésbe is. Múzeumi munkatársaink otthonról elérhették az adatbázisokat, így lehetővé vált, hogy olyan feladatokat végezzünk el, amelyekre a mindennapos működés során rég nem jutott időnk, mint például digitalizálás, szakmai, múzeumpedagógiai anyagok kidolgozása" mondta Halászné Kapcsándi Szilvia.

Az új helyzet új kapcsolattartási formákat is követelt, hisz a személyes jelenlét, a találkozások hiánya nagy űrt jelentett. A múzeum is nagyot lépett előre online tartalomközvetítés terén, ezek közül kiemelkedett Lőrincz Zoltán „A Miatyánk a kortárs magyar művészetben” 3D-s tárlata, melynek különlegessége, hogy az eredeti tervrajzok alapján felépült valósághű ótemplomi térben a látogatók önállóan fedezhetik fel  a kiállítás képeinek Szentírás által közvetített üzenetét. Volt több online tárlatvezetés, kiállításmegnyitó- és záró, hisz sajnos nem láthatta a közönség Somogyi Győző a magyar hősök arcképcsarnokát bemutató anyagát és Bencze Zsolt Köreim című tárlatát sem. A 70 éves Pápai Képzőművész Kör tagjainak anyaga is a digitális térben várta az érdeklődőket.

A nyár azért adott némi szabadságot, 56 gyermek vett részt a három hetes tematikus táborban, de ellátogatott Pápára Beck Zoli, a 30Y frontembere is. A Szívemhez szorítom-beszélgetésnek a hangulatos múzeumi udvar adott helyet. A Kulturális Örökség Napjai keretében Mezei László tartott előadást, a reformáció napjának előestéjén pedig Gönye Martin és Parola Csaba adott orgonakoncertet. Aztán november 11-én ismét bezárultak a kapuk, a tervezett családi nap is az online térbe került, „Ha lehetne három kívánságom… 2020 Karácsonyára készülve” címmel egy komplex műsort láthattak az érdeklődők mesével, rajzzal, fontos gondolatokkal, játékkal, kézműves ötletekkel, rajzversennyel.

Halászné Kapcsándi Szilvia elmondta, hogy 2020-ban 3113 fő járt a múzeumban, 26%-ra esett vissza a látogatottság. A tapasztalat azt mutatta, hogy elsősorban házaspárok, családok, kisebb baráti társaságok tértek be a kiállítótérbe. A jelenlegi bizonytalan helyzet sem kedvez a tervezésnek, előre lekötött kulturális programok nincsenek, a Pannonia Reformata Múzeum az év első negyedévében a fő hangsúlyt az alapfeladatok ellátására, a megkezdett állományrendezésre, tisztításra, revízióra, digitalizálásra fekteti. Ám mihelyst lehetőség nyílik rá, tárt kapukkal fogadják a látogatókat és a korábbiakhoz hasonló színvonalas programmal gazdagítják a város kulturális életét.

                                                                                                                                  Horváth Andrea

                                                                                                                              gyűjteményi tudósító