Musica Pannonica Reformata koncert: hegedű és cselló


Musica Pannonica Reformata koncert: hegedű és cselló

A Musica Pannonica Reformata hangversenysorozat négy kivételes zenei alkalmat kínál, különleges művészekkel. Az utolsó koncert november 23-án lesz, akkor Szabadi Vilmos hegedűművész, Onczay Csaba csellőművésszel és Németh-Vékes Erzsébet zongoraművésszel lép majd fel.

Szabadi Vilmos, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanszakvezető egyetemi docense, Bartók-Pásztory és Liszt – díjas hegedűművész. Tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán Halász Ferenc irányítása alatt 1983-ban fejezte be és egy évvel később, már az intézmény legfiatalabb tanáraként tanított. Világkarrierje 1988-ban indult: a Royal Festival Hall Bartók Béla tiszteletére rendezett gálakoncertjén Bartók 2. hegedűversenyét játszotta Solti Györggyel, ezt a BBC és a Decca rögzítette, majd a Philips világszerte megjelentette. 59 CD felvétele közül 14 magyar hegedűversenyt, és több mint 50 Mozart hegedű darabot rögzített, főként a Hungaroton kiadványain, két MIDEM díjjal (Cannes, Franciaország 1999, 2002) minősítve. A Hungaroton és Príma díjjakkal kitüntett művész Solti György majd Jurij Szimonov, Lamberto Gardelli, Aldo Ceccato, Fisher Ádám és Iván és sok más világhírű karmester parnereként játszott a világ szinte minden jeles koncerttermében, Észak-Amerikától a Távol-Keletig. A legnagyobb külföldi akadémiákon ad mesterkurzusokat hosszú évtizedek óta valamint a legjelentősebb nemzetközi hegedűversenyek visszatérő zsűritagja. A zeneakadémiai hegedű-tanszakvezetői tevékenysége mellett aktív részt vállalt a 2017-ben először megrendezésre kerülő Bartók Világverseny hegedű versenyének szervezésében és lebonyolításában, valamint a zsűri munkájában. Hangszere egy cremonai mesterhegedű – Laurentius Storionitól, 1778-ból, a Magyar Állam kollekciójából való.

Onczay Csaba a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Friss Antal tanítványa volt, később a moszkvai Csajkovszkij Konzervatóriumban Sergej Sirinszky, Sienában (Olaszország) pedig Andre Navarra voltak a mesterei. Miután befejezte tanulmányait hazatért, és a Zeneakadémia tanára lett. 1971 óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára, 2017-től professzor emeritus. Szólistaként mind a mai napig fellép Európa, Amerika és a Távol-Kelet jelentősebb hangversenytermeiben, korábban nagy sikert aratott többek között a Bécsi Szimfonikusokkal, a lipcsei Gewandhaus Zenekarral, a RAI Zenekarral és több amerikai együttessel is. Külföldi karrierjéből kiemelkedik Amerika, ahol menedzsere által 20 év alatt közel 100 városban játszott nagy sikerrel. Számos rádió- és TV-felvétele mellett CD-re vette C.P.E. Bach, Schumann, Lalo, Villa Lobos, Dohnányi műveit, Beethoven összes szonátáját, Bach szólószvitjeit és számos cselló és kamaradarabot is. Onczay Csabát 1993-ban hazai és nemzetközi előadóművészi sikereinek elismeréseként Kossuth-díjjal tüntették ki. Kodály Szólószonátájának kimagasló interpretálásáért 1976-ban Liszt-díjjal, művészi és előadói munkásságáért 1986-ban Érdemes Művész, 2004-ben Bartók-Pásztory díjjal jutalmazták, többször is megkapta az Artisjus előadóművészi díját. 2014-ben a Magyar Kodály Társaság Kodály Zoltán gordonkára írt műveinek hiteles tolmácsolása és egyetemi oktatói munkája elismeréséül tiszteletbeli taggá választotta. Számos nemzetközi versenyen elért díjai közül a két legfontosabb a budapesti Nemzetközi Pablo Casals Gordonkaversenyen (1973), és a riói Villa Lobos-versenyen (1976) elért két első helyezése. 

A pápai koncerten felcsendülnek többek között Ludwig van Beethoven és Mendelssohn művei.

 


 

 

koncertsorozat3_kollazs_jav_n