Megújul az Ótemplom


Megújul az Ótemplom

A reformáció 500. évfordulójára állami támogatásból újul meg a Fő utca 6. szám alatt álló épület udvarán álló templom.

2016 szeptemberében elkezdődött a pápai református ótemplom felújítása. Feltárással és bontással kezdték a munkát a szakemberek.

Köntös László, a Dunántúli Református Egyházkerület főjegyzője, a Dunántúli Református Gyűjtemények igazgatója elmondta, fontos momentum, hogy az ótemplomra már felkerült a kálvinista jelkép, a csillag. Az épületegyüttes utcafronti részében, az egykori parókia területén, az emeleti termekben készül a padlófűtés, közben pedig a szakemberek próbálják megoldani, hogy az eddig használaton kívüli, íves lépcső ismét betölthesse korábbi funkcióját.

Az ótemplom alsó szintjén már kész a szigetelés, elhelyezték a padlófűtés csöveit, betonoztak, így visszakerülhet a régi padlótégla burkolat. A karzatot megerősítették, a lépcső helyén most létra van, hisz a régi feljáratot nem lehetett megmenteni, ebből új készül, viszont a padok, a szószék és a szószékkorona a restaurátornál vannak. A parókia és az ótemplom közt átjárót nyitottak, hogy a főbejárat mellett levő kávézó- és recepciós helyiségből tovább lehet majd menni a templom épületébe. A felújítás fontos része a templom mögött álló, korábban levéltrári raktárként használt épület is. Tetejét elbontották, új a födém és a tetőszerkezet kap az épület. A Fő utcát és a Csáky utcát összekötő udvart megnyitják majd, napközben ez szabad átjárást biztosít majd a gyalogosok számára. A tervek szerint a felújítás 2017 tavaszára készül el.


 

 

DSC_1025

DSC_1151

DSC_1158