Megjelent a Református liturgikus textíliák a Dunántúlról és a Kisalföldről című kiadványunk


Megjelent a Református liturgikus textíliák a Dunántúlról és a Kisalföldről című kiadványunk

A Református Egyházi Napok - Dunántúl elnevezésű fesztiválon június 30-án került sor a Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményeinek gondozásában kiadott úrasztali textíliákról szóló kiadvány bemutatására. A kötet szerzői S. Lackovits Emőke és Egervári Márta.

Ez a könyv leltárt készít az ajándékok azon részéről, amelyeket a dunántúli reformátusok az évszázadok folyamán Istentől kaptak. A kötet eredetileg a Reformáció ötszázadik évfordulójára jelent volna meg. Késésről azonban nem beszélhetünk, mivel ez a feladat folyamatos, és éppen itt az ideje egy alapos leltár készítésének, arról a hatalmas tárgyi örökségről, melyek az elmúlt évszázadok folyamán a gyűjteményt gyarapították. Ez a könyv magas szakmai színvonalon mutatja be ezt a hatalmas összegyűjtő és összegző munkát. Szól a szűkebb szakmának, a vallási néprajznak, de szól a magyar kultúrtörténetet művelő és kedvelő olvasónak is. És természetesen szól mindazon reformátusoknak, akik számára az úrasztali terítők világa nemcsak emlék, hanem életük része.

A kiadványhoz egy mintagyűjteményt is szerkesztettek, mely a kötettel együtt megvásárolható a Pannonia Reformata Múzeumban, a Fő utca 8. szám alatt.


 

DSC_0052